AB Inbev wil SAB Miller overnemen

Carlos Brito
Carlos Brito, de sterke man bij AB Inbev.

’s Werelds grootste brouwer AB Inbev wil het nummer twee uit de wereld, de groep SAB Miller, overnemen. Met die fusie kan een groep ontstaan die 230 miljard dollar groot is. AB Inbev herbergt ook de Rijkste Belgen. Maar die familiale aandeelhouders van de Leuvense biergroep lijken niet wakker te liggen van de grote ambities van hun bedrijf. Eerder integendeel.



De overnameplannen van SAB Miller door AB Inbev liggen al langer te rijpen in beleggerskringen waar beurskoersen gevoed worden door speculatieve bewegingen. AB Inbev heeft een agressief overnamepad bewandeld de voorbije decennia. Kleine prooien zijn er niet meer, dus moet worden gemikt op grote prooien. En SAB Miller is groot. De groep controleert om en bij 9 procent van de wereld biermarkt met merken zoals Peroni en Grolsch. Maar het is vooral het regionaal profiel dat SAB Miller aantrekkelijk maakt voor AB Inbev. SAB Miller staat sterk in Zuidelijk Afrika en Latijns Amerika, twee markten waar AB Inbev minder sterk is. Ter verduidelijking, AB Inbev is net iets meer dan dubbel zo groot als SAB Miller.

AB Inbev heeft nog geen formeel bod uitgebracht op SAB Miller maar heeft wel publiek die intentie bevestigd. Zo’n bod behelst al snel 80 miljard dollar. Daarbij komt dat bij een overname beide bedrijven zullen moeten herstructureren. De combinatie SAB Miller AB Inbev zou bijvoorbeeld 75 procent van de Amerikaanse biermarkt controleren. De kans is klein dat de Amerikaanse marktregulatoren dat zomaar zouden laten gebeuren.

Duidelijk is wel dat de teerling voor AB Inbev geworpen is. Het is nu uitkijken naar de reacties. De Amerikaanse super-miljardair Warren Buffet profileerde zich eerder al als geïnteresseerde partij om in een grote fusiegroep te stappen. Hij benaderde daarvoor de Braziliaanse aandeelhouders van AB Inbev. Wellicht kan Buffet financiële draagkracht aanbrengen. Maar ook Heineken speelt nog een rol. SAB Miller probeerde eerder Heineken over te nemen om zo dezelfde schaalgrootte te bereiken als AB Inbev. Heineken, dat net iets kleiner is als SAB Miller, kan zelf ook nog uit de hoek komen.

Rijkste Belgen

De Belgische familiale aandeelhouders van AB Inbev, meteen ook de Rijkste Belgen, lijken niet echt wakker te liggen van wat er nu gebeurt. Hun banden met de brouwerij lijken steeds ijler te worden, zo stelde ook het blad Trends vast dat poogde een overzicht te maken van wat die Rijkste Belgen doen met hun dividenden die ze ontvangen van AB Inbev. En dat gaat over veel geld, zo zegt het blad, 2,2 miljard euro de voorbije drie jaar voor een kleine 200 familiale aandeelhouders.

Die aandeelhouders mogen alvast geen operationele functies opnemen binnen het bedrijf. Dat werd zo vastgelegd in 1989 toen de twee Belgische brouwerijen Stella Artois en Jupiler fusioneerden en meteen de basis legden voor het huidige AB Inbev. De families zijn verankerd in Luxemburgse holdings en spenderen hun geld aan de meest uiteenlopende zaken. Sommigen investeren in raceteams zoals de families de Mevius en Van der Straten Ponthoz. Andere kiezen voor culturele projecten. Veel geld gaat naar pure investeringen in groeibedrijven. En sommigen rentenieren gewoon. Maar geen van allen is bereid daar enige commentaar bij te geven, laat staan een interview te geven.