Afgesloten hoofdstuk voor het Hof van Rameyen

rameyenDe vennootschap “De Groene Nete” heeft 9 miljoen euro van haar kapitaal teruggestort aan haar aandeelhouders, zijnde de Nederlandse familie De Gruyter-Janssens. Daarmee wordt definitief een punt gezet achter een hoofdstuk uit de geschiedenis van wat één van de mooiste Belgische kastelen is, het Hof van Rameyen in Berlaar nabij Lier. Dit witte waterkasteel was jarenlang voor één dag per jaar het gastverblijf van de Rijkste Nederlanders. Vorig jaar werd het gekocht door de Nederlandse ‘afvalbaron’ Leo Van Gansewinkel. Die betaalde er om en bij 17 miljoen euro voor.



Het Hof van Rameyen werd in 1995 gekocht door Jospeh De Gruyter. Die liet het kasteel dat ooit eigendom was van de zoon van de schilder Rubens renoveren door de befaamde interieurarchitect Axel Vervoordt. Een oefening die meer miljoenen euro’s kostte dan je vingers hebt, zo werd gezegd in Berlaar. Het geheel werd ondergebracht in de NV “De Groene Nete”. De Gruyter maakte fortuin in de distributiesector in Nederland en is inmiddels opgevolgd door zijn zoon Maarten die zich profileert als projectontwikkelaar.

majolicaMaar Maarten De Gruyter is diabetes type 1 patiënt, een ziekte die kan leiden tot blindheid en verlies van ledematen. In 2006 richtte hij de stichting DON op, voluit Diabetes Onderzoek Nederland. Elk jaar ontving hij sedertdien met zijn ouders een keure van Rijkste Nederlanders op het Hof van Rameyen. Allen werden ze donor van DON. Gasten waren onder meer de vastgoedmakelaar Cor van Zadelhoff, Frederik Redelé, oprichter van vermogensadviseur Commenda, winkelpanden-makelaar Derk Albada Jelgersma, Exact-oprichter Arco van Nieuwland en Ralph de Vries, die met zijn Group of Butchers levert aan grote supermarkten. Maar ook Peter Frans Pauwels, oprichter van TomTom, ex-Navo topman Jaap de Hoop Scheffer en zanger René Froger kwamen in het Hof van Rameyen over de vloer. En die vloer is niet zomaar een vloer. Pronktsuk van het kasteel is een majolicategelvloer uit de 16de eeuw in de kapel, de oudste dergelijke vloer in de Benelux.