De Franse president Macron was weinig gelukkig met het feit dat België nieuwe Amerikaanse F-35 gevechtstoestellen koopt en geen oog heeft voor de Franse Rafale. Minder bekend is het feit dat België ook wel 442 versterkte pantservoertuigen koopt van het Franse consortium Nexter, Arquus en Thales. Goed voor een bedrag van 1,6 miljard euro. Daartegenover staan een kleine 900 miljoen economische compensaties. In dit communautaire land leidt tot vreemde vaststellingen. Afhankelijk van de bron krijgt Vlaanderen daarvan 60 % en Wallonië 40%. Andere bronnen keren die getallen gewoon: 60 % voor Wallonië en 40 % voor Vlaanderen. Wat het ook is, in Vlaanderen speelt het bedrijf Thales in Hasselt daarbij een hoofdrol. Dat zou 300 miljoen euro compensaties ontvangen. Hasselt is de thuisstad van N-VA defensieminister Steven Van de Put. Hij wordt er vanaf 1 januari 2019 ook burgemeester.
De Franse groep Thales stelt in België 800 mensen te werk in vestigingen in Brussel, Charleroi, Genk, Herstal, Leuven, Hasselt en Tubize. Die werken vooral aan defensieprogramma’s veiligheidsprogramma’s en ruimtevaartprojecten. Het bedrijf in Hasselt wordt momenteel door Thales uitgebouwd tot een excellentiecentrum voor zonnecellen voor satellieten. Vreemd dat die nu plotseling kan ingeschakeld worden in een programma van pantservoertuigen. De vrees is dat Thales Hasselt als communautair zoethoudertje moet dienen, en dat het pantserwagencontract uiteindelijk toch vooral een Frans-Waals onderonsje wordt, zo schreef de Tijd al enkele maanden terug. .
Aan Waalse kant liggen de kaarten duidelijker. Economische compensaties gaan hier naar het onvermijdelijke FN Herstal, in handen van het Waals gewest, en CMI, in handen van de Franse industrieel Bernard Serin. Die laatste dreigde nog uit de boot te vallen maar wordt nu heropgevist voor het onderhoud van de pantservoertuigen. FN Herstal zit dieper in het programma en levert onder meer onderdelen voor de productie van de gevechtskoepels.
Van mogelijke stopzetting van wapenleveringen vanuit FN Herstal aan Saoudi-Arabië en de daaraan gekoppelde bloedige oorlog in Yemen, wordt ondertussen opnieuw al zedig gezwegen. De actualiteit dendert onvermijdelijk voort en wat gisteren acuut was, is vandaag al bijzaak geworden.