ANALYSE – De uitdagingen van Yvan Vindevogel

De West-Vlaamse ondernemer Yvan Vindevogel zit niet stil. Vandaag maakt de specialist in de distributie van geneesmiddelen bekend dat zijn nieuwe groep Vision Healthcare drie producten heeft overgekocht van de groep Qualiphar. Wat er niet zo bekend is, is dat de Duitse dochter van Vindevogel, Bärbel Drexel, aankijkt tegen een negatief eigen vermogen van 7 miljoen euro en een aandeelhouderslening meekrijgt van 16 miljoen euro. De integratie van deze online gezondheidswinkel in Vision Healthcare moet soelaas brengen. En de creatie van de groep Cooper-Vemedia, waarvan Vindevogel 10 % bezit, stuit op kritiek van het ratingbureau Moody’s. Maar Vindevogel is een optimist die verder surft op de golven van een algemene goede economische conjunctuur.



Yvan Vindevogel was ooit samen met Marc Coucke de oprichter van Omega Pharma. Maar al snel vaarde de West-Vlaming zijn eigen koers en liet hij Coucke achter zich. Hij stampte zijn eigen bedrijf Vemedia uit de grond, een specialist in de verkoop van niet voorgeschreven gezondheidsproducten. Via een aantal tussentransacties groeide Vemedia uit tot een Europese groep, Cooper-Vemedia, waarvan Vindevogel nog 10 % controleert. Enkele maanden terug betaalde Cooper-Vemedia 158 miljoen euro aan de Franse farmagroep Sanofi voor de overname van een reeks farmaproducten, waaronder het ontsmettingsmiddel Hexomedine. Maar die operatie werd gefinancierd met bankschulden. Dat zette het ratingbureau Moody’s er toe aan Cooper-Vemedia een kredietscore B2 mee te geven. B2 staat voor zoveel als de categorie ‘rommel’, of ‘highly speculative’. Operationeel gelooft Moody’s wel in Cooper-Vemedia maar de zware bankschuld is er te veel aan. Die schulden belopen bijna 7 keer de cash flow van de groep. Cooper-Vemedia boekte vorig jaar een omzet van 379 miljoen euro en een ebitda van 103 miljoen. De groep is op zoek naar 776 miljoen euro bankfinancieringen.

Los van de Cooper-Vemedia creatie werkt Vindevogel aan de uitbouw van Vision Healthcare, een nieuwe groep die eveneens actief is in de verkoop van niet voorgeschreven geneesmiddelen. Maar wel met de klemtoon op online verkoop. Vindevogel bracht een aantal overgenomen bedrijven en producten onder in Vision Healthcare dat een kapitaal meekreeg van 31 miljoen euro. Een belangrijk deel daarvan komt van het Duitse bedrijf Bärbel Drexel dat Vindevogel in mei 2017 overgekocht van de Duitse private equity groep Finatem. Drexel is een online verkoper van bio-gezondheidsproducten. De balans van Bärbel Drexel toont een negatief eigen vermogen van 7 miljoen euro. Dat werd gecompenseerd door een aandeelhouderslening van 16,6 miljoen euro van Finatem aan Bärbel Drexel. Dat geld moest dienen om verliezen uit het verleden weg te werken. Damier, de holding van Vindevogel, heeft de Drexel aandelen plus de lening overgenomen. “De zaken bij Bärbel Drexel lopen goed sinds de overname. Bärbel Drexel haalt trouwens ook profijt uit de integratie met de andere entiteiten die deel uitmaken van de groep Vision Healthcare.” zo zegt CFO Bernard Lemaire in een commentaar.

Voor Yvan Vindevogel mag het nuttige ook aan het aangename gekoppeld worden. Zo is hij naast zijn geneesmiddelendsitributie nog actief als investeerder in het gin merk Copperhead en in de cruise variant van Tomorrowland. Zijn vermogen bedraagt momenteel 93 miljoen euro.