BBI-top zegt het nu ook: frauderen is een voortdurend misdrijf

BBI-directeur Frank Philipsen (rechts vooraan) tijdens een hoorzitting in het parlement.

“Als je weigert je volledige zwart kapitaal te regulariseren, dan wordt er klacht ingediend bij het gerecht. Fraudeurs moeten weten dat het vijf óver twaalf is. Het gerecht kan witwassen van zwart geld aanpakken als een voortdurend misdrijf. Justitie kan verder gaan dan de BBI: zij kunnen al je zwart geld verbeurdverklaren. En dan ben je alles kwijt.” Dat zegt BBI-directeur Frank Philipsen in een interview met het blad Knack. Daarmee volgt de BBI-top eigenlijk de mening die al jaren verdedigd wordt door haar gewestelijk directeur Karel Anthonissen die operationeel uit al zijn functies werd ontzet.



De fiscale verjaringstermijn van belastingsfraude is 7 jaar. Concreet wil dat zeggen dat de fiscale waakhond BBI (Bijzondere Belastingsinspectie) slechts kan aanslagen vestigen tot 7 jaar terug, iets wat veel fiscale adviseurs ook aan hun klanten duidelijk maken. Anthonissen heeft er altijd voor gepleit dat fraudeurs die na 7 jaar zwart geld gebruiken zich schuldig maken aan witwassen. En dat is een zogenaamd voortdurend misdrijf en dus vervolgbaar door het parket. De bijwijlen verrassende Anthonissen formuleerde daaromtrent ook een algemene klacht tegen onbekenden bij alle parketten van het land.

De stelling van Anthonissen bleef omstreden en werd slechts sporadisch toegepast. Tot nu plots minister van Financiën Van Overtveldt (N-VA) waarschuwde in De Tijd dat oud zwart geld niet meer veilig is. Hij wordt daarin nu dus gevolgd door de top van de BBI.

Nog in het interview zegt de 64-jarige Philipsen dat het gemiddelde inningspercentage van de BBI rond de twintig procent ligt. “Vier op de vijf gaan dus niet akkoord met onze claims, zijn intussen onvermogend geworden, of het gaat om dossiers die door het gerecht behandeld worden.” aldus de BBI topman. Vorig jaar claimde de BBI 2,1 miljard euro van belastingplichtigen. Er werken bij de dienst bijna 600 ambtenaren.