In december vorig jaar pompte Oliver nog 3 miljoen pond van zijn eigen middelen in zijn restaurantketen maar dat mocht niet helpen. 12 van zijn 37 Italiaanse restaurants moesten de deuren sluiten. 200 jobs gingen verloren. Tegelijkertijd bleek dat de hele groep aankijkt tegen een schuldenput van 70 miljoen Britse pond, een kleine 80 miljoen euro. Ook de twee meest prestigieuze Londense restaurants van de groep gingen overstag. Eén daarvan, Barbecoa St Paul, kocht de tv-chef echter zelf in afgeslankte vorm terug.
De restaurantgroep van Oliver verkeert al enkele jaren in moeilijkheden. In 2017 sloot het laatste Union Jack restaurant na 10 jaar activiteit zijn deuren. In 2015 erkende Oliver dat 40 % van zijn business faliekant was afgelopen maar dat hij daar veel uit geleerd had. Zijn media actviteiten blijven het wel goed doen. De Jamie Oliver Holdings, die onder meer zijn kookboeken uitgeeft, boekte in 2016 nog een winst van 5 miljoen pond. Zijn merchandisingbedrijf Jamie Oliver Licensing was goed voor 7 miljoen euro winst.
Ter vergelijking. De Britse Rich List met 1.000 namen telt 145 miljardairs. Onze lijst van Rijkste Belgen telt nu zo’n 600 namen waarvan een kleine 30 miljardairs. De Rijkste Brit in deze editie is de 65-jarige Jim Ratcliffe, de discrete eigenaar van de groep Ineos, ondermeer actief in gasfractie. Hij is goed voor 21 miljard pond of bijna 24 miljard euro. De Rijkste Belg, Alexandre Van Damme, staat voor 17 miljard euro.