Het lijkt er op alsof de Vlaamse mediamagnaat Christian Van Thillo goed geluisterd heeft naar Erik Roddenhof, de Nederlandse CEO van zijn mediabedrijf DPG Media. “We moeten ervoor opletten dat het niet té Nederlands wordt.” zei die enkele dagen terug in een interview, meteen ook goed voor een Vlaamse krantentitel. En zie, enkele dagen later wordt bekend dat de grote baas van DPG Christian Van Thillo bestuurder wordt bij de holding GBL, een holding opgezet door wijlen Albert Frère, nu in de handen van zijn erfgenamen en uitgesproken meer Frans dan Nederlands. De nu 61-jarige Van Thillo is de sterkste media eigenaar in België en Nederland. Nu hij zijn banden met GBL terug aantrekt, richt hij zich meer zuidwaarts in Europa. Terug aantrekt, schrijven we, want 25 jaar terug bakten Albert Frère en Christian Van Thillo samen zoete broodjes.
Christian Van Thillo, die DPG Media uitbouwde tot een internationale mediagroep met een omzet van 1,8 miljard euro, wordt begin mei bestuurder bij GBL. Dat blijkt uit een bijeenroeping voor de algemene vergadering van de beursgenoteerde holding rond de familie Frère. In diezelfde algemene vergadering zet Gérald Frère, zoon van wijlen Albert Frère, een punt achter zijn mandaat als bestuurder bij GBL. De oudste zoon van de in 2018 overleden Albert Frère was tot nog toe vicevoorzitter van de holding. Zijn mandaat als bestuurder loopt dit jaar ten einde. Twee jaar terug verdeelde de familie Frère hun imperium. De tak rond Gérald Frère kreeg de controle over de holding NPM. Zijn zus Ségolene kreeg met haar man Ian Gallienne de controle over GBL.
Christian Van Thillo van zijn kant was eind van de vorige eeuw al bestuurder bij de Duitse mediagigant Bertelsmann en dat met de zegen van Albert Frère. Die laatste controleerde toen 25 % van Bertelsmann, de groep die ook eigenaar was van de Luxemburgse TV-groep RTL. Frère dreigde er mee zijn 25 % in Bertelsmann naar de beurs te brengen. Hij slaagde er op die manier in zijn pakket aandelen tegen een betere prijs te verkopen aan de Duitse familie Mohn, de erfgenamen van Carl Bertelsmann. In die periode gonsde het van de geruchten dat Bertelsmann via RTL aasde op de toen nog jonge commerciële Vlaamse tv-zender VTM waar Christian Van Thillo voorzitter van was. Op die manier zou de Luxemburgse groep voet aan de grond krijgen in Vlaanderen. Maar Van Thillo wist toen al dat zijn eerste opdracht was marktleider te blijven in eigen land. En dus RTL buiten te houden. En vorig jaar gebeurde het omgekeerde. Van Thillo sloot met DPG Media een akkoord met de Duits-Luxemburgse groep RTL over de overname van RTL België, en dat samen met de uitgever van Le Soir, Groupe Rossel, in handen van de familie Hurbain. RTL kwam niet naar België, Van Thillo trok naar Wallonië.
DPG Media staat voor een omzet in 2022 van 1,8 miljard euro. Goed voor een brutobedrijfswinst van 365 miljoen euro en een nettowinst van 200 miljoen euro. In België is de groep onder meer eigenaar van Het Laatste Nieuws, De Morgen, VTM, Qmusic, Dag Allemaal… In Nederland van de Volkskrant, AD, Trouw, Parool, Libelle, Donald Duck, Margriet. DPG stelt 5.867 mensen te werk.