DURFKAPITAAL – Hummingbird en Barend Van Den Brande incasseren op gamebedrijf Peak Games

Barend Van Den Brande

De Amerikaanse game multinational Zynga betaalt 1,6 miljard euro voor de overname van zijn Turkse concurrent Peak Games. 800 miljoen euro komt cash op tafel, 800 miljoen in de vorm van Zynga-aandelen. 15 procent van die volledige som, of 240 miljoen euro, vloeit naar de Benelux. De Belgische durfkapitalist Hummingbird controleert 15 % van Peak Games, betaalde daarvoor destijds 4,8 miljoen dollar en incasseert nu het vijftigvoudigste. Hummingbird wordt gestuurd door Barend Van Den Brande (49), de zoon van de gewezen Vlaamse minister-president en huidig VRT-voorzitter Luc Van Den Brande. Zoon Barend verzamelde talrijke vermogende Vlaamse en Nederlandse families in 4 fondsen. Twee daarvan passeren nu langs de kassa. Discreet in stilte, zoals Barend Van Den Brande het altijd wil.

Barend Van Den Brande is zowat een oudgediende wanneer het gaat om durfkapitaal in Vlaanderen. Zijn eerste merites haalde hij met het fonds Big Bang Ventures in de jaren 2000. Die big bang kwam toen van de lucratieve investering in het betaaltechnologiebedrijf Clear2Pay van Jurgen Ingels en Michel Akkermans. In 2014 nam betalingsprovider FIS Clear2Pay over voor een bedrag van 375 miljoen euro.In 2010 haalde Van Den Brande 35 miljoen dollar op met Hummingbird. In 2012, 2014 en 2017 volgende nieuwe kapitaalrondes. Tot de eerste investeerders in Hummingbird in 2010 behoren onder meer Michel Akkermans, Christian Dumolin met zijn groep Trustcapital, Jacques Pollet van de gelijknamige waterspecialist, Didier Maselis, de weduwnaar van Lucie De Brabandere bekend van Brouwerij Bavik in Bavikhove, Dries Van Canneyt, vroegere aandeelhouder van Unilin, ICT ondernemer Stefan Grosjean, Wouter Vandenhaute en zijn kompaan Erik Watté en de familie Vanbiervliet . Later kwamen daar nog namen bij zoals Marc Verstraete, vroegere eigenaar van vatenbouwer Bladgen, Jan De Clerck en een hele reeks Nederlandse vermogende investeerders.

Al die jaren gedijt de kolibrie Hummingbird in stilte. Dat is zo gewild, zegt Barend Van Den Brande. “Investeren gaat erom geluid te vermijden en toegevoegde waarde te vinden waar anderen ze niet zien.” zo zegt hij in 2017. “Komt daarbij dat de meeste ondernemers waarmee we werken de publiciteit schuwen.”

Dat laatste is zeker ook zo voor Sidar Sahin, de ontwikkelaar die in 2010 het Turkse Peak Games oprichtte. Dat bedrijf lanceerde in 2015 het erg populaire ‘Toy Blast’. Twee jaar later verkocht het een kaartspelletje aan de Amerikaanse spelletjesgigant Zynga voor 100 miljoen dollar in contanten. Nu legt Zynga dus 1,8 miljard dollar of 1,6 miljard euro op tafel om Peak Games volledig in handen te krijgen. Zynga verdiende veel geld met het spel ‘FarmVille’. Hummingbird investeerde destijds 4,8 miljoen dollar in Peak en incasseert nu het vijftigvoudige daarvan.