Gimv zet Vandemoortele in de etalage

VandemoorteleDe investeringsmaatschappij Gimv zet haar participatie in het Vlaamse voedingsbedrijf Vandemoortele te koop. Gesprekken tussen Gimv en de familiale aandeelhouders Vandermoortele, Casier en Deruyttere, zouden zijn afgesprongen. Gimv heeft al zijn warranten uitgeoefend en bezit nu 23,58 procent van de voedingsgroep. Volgens de krant De Standaard kan de waardering van Vandemoortele daarbij oplopen tot 1 miljard euro. Dat zou het vermogen van de familiale aandeelhouders in onze ranking op slag verdubbelen.Nog steeds volgens de krant was er geen compromis te vinden tussen Gimv en de andere aandeelhouders omtrent een overnameprijs. Vandemoortele had zich in dat proces laten bijstaan door Lazard. Gimv heeft de afgelopen maanden diverse partijen gepolst en over de vloer gekregen voor het aandelenpakket. Het is duidelijk dat er heel wat investeringsfondsen geïnteresseerd zijn in Vandemoortele. Financiële fondsen als CVC Capital, PAI (ex-Paribas) en Ardian (het vroegere Axa) worden genoemd.

Vandemoortele raakte in 2008 in slechte papieren en moest op dat moment Gimv ter hulp roepen. Ondertussen herstelde het bedrijf zich fors. Tussen het problematische 2008 en 2015 is de brutobedrijfswinst ruim verdubbeld, van 57 miljoen euro tot 123 miljoen. In die periode kocht Vandemoortele het Franse diepvriesbakkersbedrijf Panavi, verkocht het zijn sterbedrijf Alpro en kocht het bakkerijbedrijf LAG in Italië.

De discrete marktbevraging van Gimv-XL gaat straks een volgende fase in: een formeel verkoopproces. Als de aandelen van Gimv naar zo’n fonds gaan, dreigen ze wellicht voorgoed de familie Vandemoortele te ontglippen, want de nieuwe investeerder zal later alleen maar duurder willen doorverkopen. De familie Vandemoortele heeft slechts een beperkt voorkooprecht. Gimv-XL kan niet aan directe concurrenten verkopen, maar heeft voor de rest de handen vrij. Op basis van acht keer de bruto-bedrijfswinst is Vandemoortele inclusief schulden 1 miljard euro waard, aldus nog De Standaard.