Jan jr De Clerck gaat de Zwarte Markt in Tessenderlo heropbouwen tot logistiek bedrijf

Jan jr De Clerck (Foto: Alinso)

In het Limburgse Tessenderlo gaat de half iconische Zwarte Markt tegen de vlakte. Industrieel projectontwikkelaar Alinso, in handen van de familie van Jan De Clerck, bouwt er in de plaats een logistiek distributiecentrum van 60.000 m², goed voor een investering van 50 miljoen euro. Alinso wordt geleid door Jan jr De Clerck, de zoon van zijn gelijknamige vader en kleinzoon van wijlen Beaulieu baas Roger De Clerck. De familie en het tapijtenbedrijf werd decennia lang achtervolgd door justitie en de fiscus nadat vader De Clerck allerlei fraudeconstructies had opgezet. Jan jr De Clerck bekijkt het allemaal een beetje filosofisch. “Vroeger werden hier tweede keuze tapijten verkocht van ons familiebedrijf, en nu zorgen we voor nieuwe bedrijvigheid op dezelfde plek.” zo zegt hij.

Mocht er nog een satirische rubriek bestaan in de Vlaamse media die naam waardig, hij of zij zou een stevige kluif hebben aan het nieuws dat het precies de West-Vlaamse familie De Clerck is die de half verkommerde gebouwen van de Zwarte Markt in Tessenderlo een nieuwe toekomst gaat geven. De familie De Clerck moet immers zowat het historische zwarte rolmodel zijn, mocht dat al bestaan, in de Vlaamse tapijtenindustrie. De Zwarte Markt wordt nu heropgebouwd als logistiek centrum door Alinso, een bedrijf van Jan De Clerck, de oudste zoon van Roger De Clerck die genoeg had van de fiscale strapatsen van zijn vader en brak met de familie. Hij ging zijn eigen weg met het chemiebedrijf Domo. De kinderen van Jan De Clerck maken nu werk van de diversificatie investeringen van hun familie. 



De Zwarte Markt werd in begin van de jaren tachtig opgestart in een voormalige fabriek van Philips waar autoradio’s werden gemaakt. Gunther Dierckx kocht de hallen en richtte er een grote tweedehandsmarkt in met een enorm aanbod en lage prijzen. De markt dankte haar succes deels aan de vele Vlaamse artiesten die er kwamen optreden, zoals Willy Somers, Jo Vally en Natalia. Het was jarenlang een populaire uitstap in West-Limburg. De Zwarte Markt werd de grootste overdekte markt van de Benelux en lokte wekelijks gemiddeld 15.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. Voor de 1.300 standhouders was het een mooi verkoopkanaal, doorgaans particulier in het zwart. In 2020, na 37 jaar, hield Gunther Dierckx het voor bekeken, ook al na drie maanden verplichte coronasluiting.

Het openbaar onderzoek naar het nieuwe project is vorige week afgerond. Als alles volgens plan verloopt, is de site eind 2023 klaar voor gebruik, zo weet het Belang van Limburg. Alinso, onderdeel van de Domo groep en actief in Roemenië en België, wil het logistiek gebouw afleveren aan liefst één klant actief in de e-commerce. Wellicht gaat het om de Limburgse familie Essers, actief in logistiek en transport. Die werd vorig jaar al genoemd als nieuwe eigenaar van de site maar ontkende dat op dat moment.