De West-Vlaamse ondernemer Luc Tack, bekend als referentie-aandeelhouder van de beursgenoteerde groep Picanol-Tessenderlo, heeft de matrassenproducent Latexco uit Tielt overgenomen. Dat bedrijf was in handen van vader Luc Maes, 81 jaar, en zijn enige dochter Carole, 46 jaar. Er werd al enige tijd gezicht naar een management gestuurde toekomst voor het bedrijf. Luc Maes diversifieerde al langer met investeringen in vastgoed. Tack van zijn kant controleert nu al onder meer de schuimrubberproducent Artilat. Die vormen onder meer net als Latexco de matraskern van latex, pocketveren of polyurethaanschuim. Met de verkoop van Latexco ziet de familie Maes haar vermogen groeien tot 131 miljoen euro.
Luc Maes bouwde Latexco uit tot een bedrijf met ruim 400 werknemers in België, Spanje, Indonesië en Singapore. Daarbij vertelde hij graag de anekdote dat hij altijd hetzelfde ritueel toepaste wanneer hij in het buitenland reisde. Bij zijn aankomst in het hotel was het eerste wat hij deed de matras van zijn bed omkeren om te kijken wie de producent was. Matrassen zijn immers volumeproducten die doorgaans lokaal worden geproduceerd of geassembleerd. Geconsolideerde gegevens van Latexco zijn niet beschikbaar. Het kernbedrijf Latexco haalde in 2020 net geen 95 miljoen euro omzet, goed voor een cash flow van 4,2 miljoen euro. Het bedrijf is een dochter van de holding Madin van de familie Maes. Die bevat naast het bedrijf ook talrijke belangen in vastgoedprojecten.
Luc Laes is bij het brede publiek bekend als sponsor van de wielerploeg Quick-Step Alpha Vinyl. Luc Maes sloot zijn eerste sponsoringdeal 25 jaar terug en bleef al die tijd actief in de wielersport. De leiding van het bedrijf kwam bij zijn dochter Carole terecht. ‘Tja, ik ben enige dochter’, vertelde ze daarover 10 jaar terug aan de krant Het Nieuwsblad. ‘Ik heb geen broers en zussen. Ik ben al bestuurder van de onderneming. Latexco is onder mijn vader de voorbije 52 jaar uitgegroeid tot een internationaal bedrijf, met 450 werknemers in België en Spanje en een omzet van 93 miljoen euro. Vorig jaar openden we een vestiging aan de westkust van de Verenigde Staten en dit jaar komt er ook een productie-eenheid aan de oostkust van de States. Er weegt dus een loodzware verantwoordelijkheid op mijn schouders. Daarom ook hoop ik dat pa nog lang mag meegaan.’’
Luc Tack neemt alle activiteiten en medewerkers van Latexco over. De overname gebeurt via zijn holding Harmony Industries. Met Love Home Fabrics controleert Tack een aantal textielbedrijven goed globaal 1.500 werknemers. In die groep zit onder meer het bedrijf Clarysse, een producent van badhanddoeken die is opgericht door zijn schoonfamilie. De groep omvat ook de bedrijven Artilat, Vyrolat en Thalalay die net als Latexco matraskernen uit latex maken. Ze doen dat in België, Tsjechië en de VS en zijn samen goed voor 300 werknemers en 80 miljoen euro omzet.