Als liberale fractieleider in het Europese parlement verdient Guy Verhofstadt 13.000 euro bruto per maand. Maar daar bovenop ontving hij de voorbije vier jaar in totaal tussen 920.000 en 1,42 miljoen euro uit nevenactiviteiten. Zo is de liberale toppoliticus bestuurder bij het beursgenoteerde durffonds Sofina van de familie Boël en is hij ook bestuurder van Theodorus III, het ULB-fonds voor spin-offs en start-ups. Een deel van zijn inkomsten vloeit ook voort uit zijn lezingen. Eén op drie europarlementsleden blijken er lucratieve neveninkomsten op na te houden. Bij de Belgische europarlementariërs gaat het om bijna twee op de drie. Voor Hilde Vautmans, partijgenote van Verhofstadt, gaat het om 95.000 tot 436.000 euro.
Een en ander blijkt uit een studie van Transparency International EU getiteld “Moonlighting in Brussels. Side jobs and ethics concerns at the European Parliament”. Nevenactiviteiten voor europarlementariërs zijn niet verboden, zolang ze worden aangegeven. Maar wie ze niet aangeeft, krijgt ook geen sanctie. Transparency International wijst op het risico van belangenconflicten. Zo krijgen vier van de huidige parlementsleden geld van bedrijven die officieel geregistreerd staan in het lobbyregister van de Europese Unie.
De liberalen Verhofstadt en Vautmans springen bij de Belgische parementsleden in het oog. Voor Vlaams Belang parlementslid Gerolf Annemans liggen de neveninkomsten tussen 36.000 en 180.000 euro, voor N-VA ondervoorzitter Sander Loones tussen 5.000 en 22.000 euro. De algemene nummers één en twee wat “extra’s” betreft, zijn het Italiaanse Europarlementslid Ranato Soru, de directeur van telecombedrijf Tiscali, en Litouwer Antanas Guoga, die een professionele pokerspeler is. Respectievelijk verdienen ze 1,5 en 1,4 miljoen euro bij ‘aan de zijkant’.
Als verantwoording voor nevenactiviteiten wordt doorgaans verwezen naar het houden van contact met het professionele leven en de mogelijke uitstap uit de politiek, terug naar een vroeger beroep.