NIEUW – UPDATE – De Belgische Leopard tanks zijn in handen van Israël (en Duitsland) (en Wallonië)

Michael Federmann die 48 % controleert van het militair bedrijf Elbit. (Foto: AHK)

De beslissing wat er moet gebeuren met de 50 Leopard tanks die in een anonieme loods zijn geparkeerd in Doornik zal mee worden genomen in Haifa, Israël. Daar is immers de hoofdzetel gevestigd van Elbit, het Israëlische defensiebedrijf dat in 2003 de Belgische groep OIP opkocht. Wanneer die beslissing valt, zal ze mee moeten worden goedgekeurd door Duitsland dat de tanks produceerde. Dat zal wellicht niet zo moeilijk zijn. De Israëlische miljardair Michael, Mickey, Federmann is niet alleen de hoofdaandeelhouder van Elbit hij is ook voorzitter van de Duits-Israëlische kamer van Koophandel waarin een hele resem grote Duitse bedrijven zijn vertegenwoordigd. Het is tenslotte geen toeval dat de tanks in Doornik in Wallonië zijn opgeslagen bij OIP Land Systems, een dochter van OIP uit Oudenaarde. Daarmee moet een exportvergunning ultiem worden afgeleverd door Wallonië, los van Vlaanderen of de federale overheid.

De tanks kwamen opnieuw in de actualiteit in het kader van militaire leveringen door België aan Oekraïne. Met die operatie, goed voor 92 miljoen euro aan volgens sommigen verouderd materiaal, bleek dat België geen tanks meer bezit. In 2014 werden de laatste Leopard 1-tanks, onder toenmalig minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V), via een openbare aanbesteding verkocht. OIP Land Systems kwam als beste bieder uit de bus. De beslissing van de Crem kaderde in de afbouw van defensie en het bezuinigen op het budget. OIP had eerder al richtkijkers en vuurgeleidingssystemen voor de Leopard tanks van het Belgisch leger ontwikkeld en geïnstalleerd.



OIP was initieel een bedrijf dat furore maakte met de ontwikkeling van militaire nachtkijkers. Maar het bedrijf kampte met de zeer strenge exportvoorwaarden die werden opgelegd door Vlaanderen. Binnen de federale economie werd de bevoegdheid voor militaire exportbestellingen immers overgedragen naar de gewesten. Aan de basis daarvan ligt de Luikse wapenproducent FN. De Waalse politici wilden niet langer dat Vlaanderen dwars ging liggen en de export van FN wapens blokkeerde. OIP volgde die beslissing en richtte een dochter OIP Land Systems op (zie update onderaan). Die werd gevestigd in Doornik, in Wallonië, en herbergt om en bij 400 militaire voertuigen waaronder dus 50 Leopard-1 tanks. Wanneer daarvoor een koper is en de vergunningen zijn toegekend moeten de voertuigen worden opgetuigd. (Lees verder onder de foto)

De Duitse Leopard 2 tank, hier gebruikt door het leger van Litouwen. (Foto: Belga Images)

OIP was lange tijd verlieslatend en werd in 2003 opgekocht door het Israëlische Elbit. ‘Elbit vroeg ons of de Belgische regering akkoord ging met de overname. Bij een politieke toer zei iedereen ja. Wat kom jij nu vragen, kregen we te horen. Nu zou dat waarschijnlijk anders zijn.’ zo vertelde OIP bedrijfsleider Freddy Verluys vier jaar terug aan de Tijd. 85 procent van de activiteiten van OIP is militair gerelateerd. De rest is ruimtevaart.

Elbit is zowat het belangrijkste militaire bedrijf van Israël. De Israëliërs lopen mijlen vooruit op België wanneer het gaat om militaire technologie. Het Israëlische bedrijf is specialist in de productie van bewapende drones. Het bedrijf is beursgenoteerd in New York en Tel Aviv en legt dus enige transparantie aan de dag. Zo zien we dat het recent een belangrijke opdracht binnenhaalde voor de bouw van een nieuw logistiek centrum in het Groot Hertogdom Luxemburg waar installaties zullen worden gebouwd voor het bijtanken in de lucht van militaire vliegtuigen. In Denemarken gaat het nieuwe howitzers vervangen nadat het Scandinavische land 19 oudere toestellen van Franse makelij aan Oekraïne leverde.

Elbit is wereldwijd actief in de militaire industrie. Dat is geen sinecure. Binnen de geopolitieke machtsverdeling wordt het land van verschillende kanten argwanend bekeken. Ook OIP ontsnapt niet aan die Israëlische schaduw. Elbit levert ‘state of the art’ materiaal. Dat gaat dus hand in hand met spionage en militaire technologie. Het Israëlische bedrijf kwam in 2002 onder controle van Michael Federmann. Die diende daarvoor in Sayeret Matkal, een elite eenheid van het Israëlische leger. Sayeret Matkal moet achter de vijandelijke linies strategische informatie verzamelen en rapporteren. Met Elbit staat Federmann voor een omzet van om en bij 5 miljard dollar, goed voor een winst van 250 miljoen euro. Die omzet wordt voor bijna gelijke delen gehaald in Israël, de Verenigde Staten, Europa en Azië. 400 miljoen euro wordt gerealiseerd met de verkoop van optische systemen waarvan de basistechnologie in Oudenaarde werd ontwikkeld. (Lees verder onder de foto)

Het King David Hotel in Jeruzalem, eigendom van Michael Federmann.

Federmann is in Israël ook eigenaar van de Dan hotelketen. Die omvat onder meer het King David Hotel in Jeruzalem, het beveiligde hotel waar alle staatshoofden resideren wanneer ze Israël bezoeken. Het hotel gaat er prat op 248 eerste ministers, 53 koningen en 102 presidenten te hebben ontvangen. Daarnaast is Federmann voorzitter van de Duits-Israëlische kamer van Koophandel. Die patroneert onder meer het “New Kibbutz” programma, verwijzend naar de vroegere landbouwcoöperatieven van Israël. New Kibbutz moet jonge technologie bedrijven uit begeleiden in hun start up. Die bedrijven worden opgestart door Duitse pas afgestudeerde ingenieurs. Ze worden bijgestaan door Israëlische bedrijven en krijgen onderdak in Tel Aviv, tot op vandaag nog steeds het mekka voor high tech start up. 

Maak in deze video kennis met het King David Hotel.

UPDATE

Op onze vraag herlas Nils Duquet, directeur van het Vlaams Vredesinstituut, ons artikel en hij plaatste er twee opmerkingen bij.

OIP richtte OIP Land Systems niet op omwille van de regionalisering van 2003. In 2010 nam OIP het bedrijf Sabiex International uit Doornik over dat al decennialang oude legervoertuigen opkocht, moderniseerde en dan weer verkocht. Tot dan was OIP niet actief op vlak van voertuigen; enkel nachtkijkers en ander beeldvormingsapparatuur. Nu lijkt het alsof OIP speciaal een dochteronderneming opstartte om vanuit Wallonië haar voertuigen te kunnen exporteren. In realiteit ging het gewoon om een opportuniteit waar OIP van profiteerde.

Elbit was al lang voor de overname van OIP actief in productie en verkoop van optische systemen en in een breder gamma dan OIP. Elbit was de grote speler; OIP maar een kleintje. Stellen dat alle basistechnologie van het huidige gamma optische systemen van Elbit uit Oudenaarde afkomstig is klopt dus niet.