NIEUW – Familie De Clerck verloor in vijf jaar tijd 152 miljoen euro aan structureel verlieslatende vinyltegels

Luc De Clerck (Foto: RV)

De familie De Clerck heeft met haar groep Beaulieu het kapitaal van de LVT vinyltegel producent BarryAlloc uit Menen opgetrokken met 37 miljoen euro om daarna 37 miljoen euro overgedragen verlies weg te werken. De productie van vinyltegels is al jaren structureel verlieslatend. Vorig jaar werd beslist diverse capaciteiten af te bouwen. Die beslissing komt er nadat het bedrijf sedert 2019 152 miljoen euro verlies boekte met LVT productie wat werd weggewerkt met 189 miljoen euro vers kapitaal. De huidige sanering zal opnieuw veel geld vergen aan afschrijvingen op machines en aan ontslagpremies. Onder meer het bedrijf Ideal Fibres in Wielsbeke moet de deuren sluiten. In die vennootschap verhoogde Beaulieu het kapitaal met 33 miljoen euro om daarna 11 miljoen euro overgedragen verlies weg te werken.

De markt voor zogenaamde ‘Luxury Vinyl Tiles’, kortweg LVT, kampt al enkele jaren met overcapaciteit. De Amerikaanse “America First”-handelsbeperkingen zorgden ervoor dat China zijn focus voor verkoop naar Europa verlegde. Voor Beaulieu betekent dit een overaanbod van goedkopere importproducten uit Aziatische landen waartegen het weinig of geen concurrentie kan bieden. Het overaanbod drukt op de prijs en maakt het moeilijk om tegen diezelfde lage prijs te produceren. Ondanks een transformatieplan, jarenlange groei-investeringen in deze activiteit en alle inspanningen van onze medewerkers maken de huidige marktomstandigheden het onmogelijk om met de LVT-productie winstgevend te zijn in de huidige vorm. De activiteit is structureel verlieslatend.”, zo staat er in de jaarrekening over 2023.



Op 17 april 2024 werd daarop beslist de productie van LVT stop te zetten. Die stopzetting leidt tot de sluiting van de divisie LVT Wielsbeke en collectief ontslag voor 95 werknemers. En dat is niet het enige slecht nieuws voor het bedrijf. Ook onder druk van de concurrentie uit China werd de productie van kunstgras afgebouwd waarbij 30 jobs verloren gaan. De afbouw van de productie van nylongarens gebeurde met het verlies van 140 jobs. De volledige groep Beaulieu zag zijn omzet in 2023 terugvallen met bijna een half miljard euro terug tot minder dan 2 miljard euro. De brutobedrijfswinst ging van 250 miljoen euro naar 98 miljoen euro, waarbij de nettowinst kromp van 120 miljoen euro naar amper 2 miljoen euro.

Waarnemers stellen dat het bedrijf verlamd blijft in de greep van de broers die het niet eens worden over de te volgen weg. Binnen Beaulieu wordt BerryAlloc vertegenwoordigt door Luc De Clerck. Die controleert 27 % van de groep. Samen met zijn broer Francis, goed voor 30 %, blokkeerde hij eerder een plan om extern kapitaal aan te trekken voor de groep. Eind 2023 beschikte Beaulieu nog over een financiële buffer van 547 miljoen euro. Tegenover 339 miljoen euro aan voorraden stonden 269 miljoen euro vorderingen op klanten.