NIEUW – Ghelamco en Paul Gheysens eisen 23 miljoen euro van stad Brussel voor erfpacht op parking C van de Heizel

Paul Gheysens (rechts met micro) in 2016 bij de voorstelling van zijn bouwproject voor het Eurostadion. Derde van links, zijn zoon Michael met naast hem Ghelamco-bestuurder Philip Neyt. (Foto: Belga Image)

Wie dacht dat het verhaal van het mislukte Eurostadion op de Brusselse Heizel na jaren procederen achter de rug is, heeft het verkeerd voor. Bouwheer Ghelamco en haar eigenaar Paul Gheysens hebben alle procedures uitgeput om een omgevingsvergunning te krijgen voor het voetbalstadion dat moest worden gebouwd op parking C van de Heizel. In al die procedures kregen ze het deksel op de neus. Maar in 2016 kreeg het bouwbedrijf wel de erfpacht voor 99 jaar op parking C in ruil voor een symbolische euro. Hoewel het stadion er niet komt, is die erfpacht wel notarieel vastgelegd. De stad Brussel, eigenaar van parking C, wil die overeenkomst laten verbreken voor de rechtbank. Ghelamco eist daarvoor een schadevergoeding van 23,6 miljoen euro. De pleidooien zijn voorzien voor februari 2023. Tot zolang blijft het dossier als een schaduw boven Brussel hangen, ook in andere onderhandelingen die projectontwikkelaar en bouwheer Paul Gheysens voert met de verschillende Brusselse instanties.

Het Eurostadion moest een nieuw voetbalstadion worden waar wedstrijden van het EK voetbal in 2020 gehouden zouden worden, een tornooi dat zelf werd gestuit door corona. De nieuwe voetbaltempel zou er komen op parking C van de Heizel. Die grond is eigendom van de stad Brussel maar ligt in de Vlaamse gemeente Grimbergen. Voor het bekomen van een omgevingsvergunning was projectontwikkelaar Ghelamco aangewezen op de Vlaamse overheid. Die weigerde de vergunning. Ook de Raad voor Vergunningsbetwistingen en de Raad van State stelden Ghelamco in het ongelijk.



Aan het eind van het verhaal bleef dus enkel de erfpacht op de parking over. Die wilde de stad Brussel in 2018 later verbreken, maar die procedure werd verwezen naar de rechtbank. In haar zopas verschenen jaarverslag zegt Ghelamco dat ze er van uit gaat dat ze 23,6 miljoen euro kan binnenhalen met die erfpacht. Het bedrag van 23 miljoen staan dan voor de kosten die Ghelamco heeft gemaakt in het dossier. De Brusselse burgemeester Philippe Close (PS) schatte het risico, voor de stad eerder in op 4 tot 5 miljoen euro.