NIEUW – Jan Van Geet kapitaliseert Kasteel Gestelhof met 16,9 miljoen euro

 



Jan Van Geet (Foto: VGP)

De industriële projectontwikkelaar Jan Van Geet, bekend van het beursgenoteerde bedrijf VGP, pompt 16,9 miljoen euro in zijn vennootschap Kasteel Gestelhof. Die laatste is de vastgoedvennootschap boven het genaamde kasteel in Berlaar dat Van Geet in 2017 kocht van de Nederlander Petrus Zweegers. Op dat moment had de vennootschap al een overgedragen verlies van 4,9 miljoen euro. Nu boekt Van Geet meteen een overgedragen verlies van 6 miljoen euro weg waardoor de vennootschap nog beschikt over 11 miljoen euro kapitaal. De kapitaalinbreng is afkomstig van de Luxemburgse holding Litte Rock van Van Geet. De vastgoedontwikkelaar kocht recent ook het kasteel Kesselhof in Nijlen van mode ontwerpster Anne Demeulemeester. Van Geet richtte daarvoor de nieuwe vennootschap Kesselhof op die een startkapitaal meekrijgt van 9,5 miljoen euro. Beide partijen zijn geen onbekenden voor elkaar. Ann Demeulemeester werd begin dit jaar benoemd tot bestuurder van de VGP Foundation.

Kasteel Gestelhof is omgeven door een dubbel slotgrachtenstelsel met twee grachtbruggen en een gerestaureerde ophaalbrug. Op het domein van 31 hectare staan behalve het kasteel nog tal van bijgebouwen waaronder een ingericht poortgebouw, een klein kasteeltje met zwembad, een bakkershuisje, een manège met paddocks, een boerderij en een grote feestzaal met gastenkamers. Het parkgebied is ook omgeven door weilanden en bossen. De bijgebouwen omvatten ook gastenverblijven. Alles samen zijn er 20 slaapkamers en 15 badkamers. Van Geet is met zijn bedrijf VGP sinds 2021 ook eigenaar van het Kasteeldomein Tibur in Rumst, waar hij evenementen voor het goede doel wil organiseren. Elk jaar gaat 2% van de nettowinst van VGP naar projecten tegen kinderarmoede, natuurbehoud of cultureel erfgoed. Zoals gezegd is Ann Demeulemeester bestuurder van die VGP Foundation.

Ondertussen verging het Jan Van Geet op de beurs in 2022 minder goed. Zijn beursgenoteerd bedrijf VPG slaagde er niet in een nieuw akkoord te bereiken met de verzekeraar Allianz omtrent de financiering van logistiek vastgoed. Eén van de problemen is dat Allianz door de stijgende rente alternatieven ziet voor rendementsinvesteringen in vastgoed, iets waar de hele vastgoedsector meer en meer letterlijk moet mee afrekenen. ‘De huidige beperkte prijstransparantie maakt het moeilijk tot een overeenkomst te komen. Daarom laten we de volatiliteit in de markt liever eerst bezinken voordat we een transactie afronden.’, zo stelde Van Geet in een persbericht. Het persoonlijk vermogen van Jan Van Geet viel door de dalende beurskoers van VGP terug van 1,8 miljard euro op 535 miljoen euro. Zijn kompaan Bart Van Malderen, goed voor 24 % van het beursgenoteerde bedrijf, verloor het voorbije jaar 600 miljoen euro aan vermogen. Van Malderen, ook eigenaar van de groep Drylock, ziet zijn vermogen terugvallen van 1,5 miljard euro naar bijna 900 miljoen euro.