NIEUW – Leuven toont (bijna) alle facetten van de familie Arenberg

De stad Leuven heeft altijd nauwe en pragmatische banden onderhouden met haar belangrijkste lokale actoren. Denken we aan de KU Leuven, UZ Gasthuisberg, de Boerenbond en haar bank Cera. Allen verankerd in de christelijke zuil. Dat laatste kan ook worden gezegd van de adellijke familie Arenberg. Leuven zet de familie nu volop in de kijker in een hele reeks evenementen. Daar worden alle facetten van de familie belicht. Op toch bijna alle facetten. De familie Arenberg is getekend door het sekwester na Wereldoorlog I waarin ze belangrijke bezittingen verloor. Iets wat dan weer werd gecounterd door het huwelijk van prins Henri d’Arenberg met Daïné de Spoelberch, de tweede Rijkste familie van België. Waardoor de familie Arenberg terug bij het selecte clubje van Belgische miljardairs hoort.



“Macht en schoonheid. De Arenbergs”. Onder die titel verzamelt de stad Leuven alle events over de belangrijke adellijke familie. Het gaat dan onder meer om een kunsttentoonstelling van de private werken van de familie in het Leuvense M Museum, een tentoonstelling die vandaag haar VIP-opening kent. Ook veel aandacht gaat naar het kasteel van Heverlee, een belangrijke residentie van de familie die in haar bezit kwam begin 17de eeuw via een kinderloos gebleven huwelijk van Karel van Arenberg met Anna de Croÿ. Daardoor kwamen delen van de bezittingen van de prinselijke familie de Croÿ bij de Arenbergs terecht. Zo ook het kasteel van Heverlee.

Maar tijdens Wereldoorlog I kwam de familie in de mangel van de wereldpolitiek terecht. Na de Duitse nederlaag in 1918 eiste de Belgische bevolking gerechtigheid voor de oorlogswreedheden. Vele Duitse bezittingen werden in beslag genomen. Zo ook het kasteel van Heverlee. Maar misschien nog belangrijker, ook het kasteel Arenberg in het centrum van Brussel, nu omgevormd tot het Egmontpaleis, onderging dat lot. De familie heeft zich altijd verzet tegen die in beslagnames maar moest zich bij de feiten neerleggen. (Lees verder onder de foto)

Prins Henri d’Arenberg (derde van rechts) poseert blijkbaar gewillig in een historisch decor voor het event in Leuven.

Tot op vandaag zijn de Arenbergs verankerd in Duitsland, Zwitserland en België. Net zoals in de vorige eeuw bekennen ze zich niet tot een nationaliteit maar enkel tot hun adellijke titels in Europa. Hun verankering in Leuven werd versterkt door het huwelijk van Henri d’Arenberg met Daïné de Spoelberch, telg van de aandeelhoudersfamilie van de van oorsprong Leuvense brouwerij Stella Artois, nu AB Inbev. De familie onderhoudt ook nog steeds belangrijke politieke contacten, in eerste instantie met christen-democraten. In België gaat het dan onder meer om Mark Eyskens en gewezen kabinetschef van de koning Frans Vandaele.