De van Roeselare afkomstige ondernemer Luc Leenknegt heeft 60 % van zijn energiebedrijf PerPetum verkocht aan de Italiaanse investeringsmaatschappij Pioneer Point Partners. Op die transactie realiseert Leenknegt samen met zijn echtgenote Lucrèce Meulemeester een éénmalige meerwaarde van 55 miljoen euro. Leenknegt wordt wel eens de Belgische koning van de zonnepanelen genoemd als één van de grootste installateurs in eigen land van zonnepanelen, een activiteit waarmee hij van start ging in 2007 en waarmee hij vooral in Wallonië goed scoorde. Pioneer van zijn kant legt zich als investeringsmaatschappij toe op duurzame infrastructuur. Na de transactie behoudt Leenknegt 40 % in PerPetum. Hij komt onze ranglijst binnen met een vermogen van 73 miljoen euro. Gisteren kwam hij in het nieuws nadat hij met zijn bedrijf samen met Besix en Rebel meestapt in een consortium dat voor 50 tot 70 miljoen euro gaat investeren in zonne- en windenergieproductie op de terreinen van De Watergroep.
Luc Leenknegt bezit vandaag met PerPetum in Wallonië een marktaandeel van 50 procent voor grote projecten met zonnepanelen, en installeerde daar ook negen van de tien grootste zonnepanelenparken. Zo is het zonnepark in Tertre bij Saint-Ghislain goed voor negen hectaren en in totaal 18.720 zonnepanelen. Die zonnepanelen produceren samen een capaciteit van 6,4 megawatt. Op de parking van dierenpark Pairi Daiza zijn dan weer 62.750 zonnepanelen geïnstalleerd, goed voor een vermogen van 20 megawatt. Daarmee voorziet Pairi Daiza volledig in zijn eigen elektriciteit. In 2022 werd in Eigenbrakel de bouw gestart van wat het grootste zonnepanelenpark op de grond, en dus niet op daken, van Wallonië moet zijn. Het bestaat uit 18.500 zonnepanelen, geplaatst op een oppervlakte van 19 hectare in de voormalige zandgroeve van Alconval. Het park moet jaarlijks 13 megawatt stroom opwekken. De gemeente Eigenbrakel investeerde 10 miljoen euro in het project. De zonnepanelen worden aan het naburige bedrijf UCB verhuurd, dat er jaarlijks ongeveer 500.000 euro voor neertelt.
Deze week werd dan bekend dat een consortium van Besix, Perpetum en Rebel voor 50 tot 70 miljoen euro gaat investeren in zonne- en windenergieproductie op de terreinen van De Watergroep. De operatie wordt voor het overgrote deel gefinancierd door een van de grootste Europese crowdfundings. De Watergroep, de grootste drinkwaterverdeler van Vlaanderen en in handen van de Vlaamse overheid en de lokale besturen, is door haar vele pompinstallaties en andere infrastructuur een grote stroomverbruiker. Jaarlijks verbruikt het bedrijf 80 gigawattuur, wat tegen 2030 zal oplopen tot 92 gigawattuur – evenveel als het verbruik van 27.000 gezinnen. Om tegen 2030 energieneutraal te zijn, wil De Watergroep al haar stroom uit eigen groene productie halen.
Het consortium bestaat uit de bouwgroep Besix, voor de helft in handen van Johan Beerlandt, PerPetum en Rebel als specialist in publiek-private samenwerking. Het zal investeren in groenestroomproductie die een combinatie zal zijn van drijvende zonneparken, zonne-installaties op de grond of gebouwen en mogelijk ook windturbines en batterijopslag. De Watergroep tekent daarvoor een afnamecontract voor 25 jaar. De uitbouw van groene energie zal in stappen gebeuren, en de eerste installatie zal mogelijk al in 2026 in gebruik kunnen worden genomen. In totaal wordt de investering geschat op 50 tot 70 miljoen euro. Voor die investering wordt gemikt op burgerparticipatie via crowdfunding en -lending. Die kan oplopen tot maximaal 92,5 procent van het investeringsbedrag, waardoor de hele operatie een van de grootste Europese crowdfundingsprogramma’s kan worden.