De Nationale Loterij keerde vorig jaar in totaal 320 miljoen euro uit aan subsidies en aan betaling van de zogenaamde monopolierente. Al dat geld passeerde bij de federale regering die eigenaar is van de Loterij. De Nationale Loterij kon haar omzet in 2018 optrekken met 4 % tot 1,32 miljard euro. En dat ondanks de steeds sterkere concurrentie die het bedrijf ervaart van het aanbod van privé-operatoren. Het succes en de groei worden verklaard door de vernieuwing van het spel Lotto in 2018 en de introductie van de nieuwe familie krasbiljetten Cash 20 waardoor de verkoop van krasbiljetten het hoogste peil bereikte van de jongste tien jaar.
De Nationale Loterij blijft kampen met de afnemende verkoop van kranten en tijdschriften en de afnemende consumptie van tabaksproducten. Die tendens vertaalde zich vorig jaar in een netto verlies van 39 krantenwinkels en dus ook verkooppunten. Er werd dan ook gezocht naar nieuwe alternatieve verkooppunten. Uiteindelijk werden er daar 585 van opgestart. De verkoop op internet steeg met bijna 20 % tot 219 miljoen euro. 18 producten van werden vernieuwd of opnieuw gelanceerd. De Nationale Loterij werkt ook aan een nieuw concept van live-trekkingen vanuit het stadscentrum van Brussel, in een nieuwe locatie op het Brouckèreplein.
De Nationale Loterij kon 2018 afsluiten met een netto winst van 8 miljoen euro tegenover 11 miljoen het jaar daarvoor. 4 miljoen daarvan werd opnieuw uitgekeerd als dividend aan de federale regering. Het bedrijf formuleert opnieuw ook enkele bezorgdheden: de toename van private en illegale weddenschappen, de verhoogde investeringscapaciteit van haar concurrenten en het in vraag stellen, op Europees niveau, van het nut van een monopolie voor loterijen.