NIEUW – Varkensbedrijf Westvlees brengt 20 miljoen euro naar boven

2019 was een uitstekend jaar voor de varkenssector. Wereldwijd haalden de varkensprijzen hun hoogste peil sinds 2013. Het bedrijf Westvlees, een van de belangrijkste Europese producenten van vers en bereid varkensvlees, profiteert daarvan. Het bedrijf verwerkt jaarlijks 1,4 miljoen varkens tot ruim 140.000 ton varkensvlees. Vorig jaar kon het 20 miljoen euro naar zijn aandeelhouders laten vloeien. 13 miljoen via een kapitaalverlaging en 7 miljoen dividend. Die aandeelhouders zijn de families Claeys en Debaillie, samen goed voor 85 % van Belgian Pork Group, de holding boven Westvlees. De overige 15 % is in handen van een coöperatieve van varkenskwekers. Westvlees werd midden vorig maand zwaar getroffen door corona met bijna 1 op de 10 besmette werknemers. Toch is het bedrijf meer bezorgd over het uitbreiden van de Afrikaanse varkenspest dan bang van covid 19.



De productiekost van een kilogram levend varken is 1,22 euro. De opbrengst is 1,55 euro. Moeilijker moet dat niet zijn. Drie kwart van die productiekost is veevoeder. Die kost is fors gedaald omdat de sojaprijs op een erg laag peil is aanbeland in 2019. Chinezen consumeren de helft van de varkens wereldwijd. De export van varkens buiten de Europese Unie gebeurt voor drie kwart door Spanje, Duitsland, Denemarken en Nederland. China neemt de helft van dat exportvolume voor zijn rekening, heel Azië drie kwart. België profiteert het minst van de gestegen varkensprijzen. Dat komt omdat in de herfst van 2018 de Afrikaanse varkenspest werd vastgesteld bij everzwijnen in de provincie Luxemburg. Sindsdien mag het Belgische varkensvlees niet langer binnen in onder meer China, Japan en Zuid-Korea. Westvlees kan wel nog exporteren naar Oost-Europa, ook een belangrijke afzetmarkt. Het bedrijf waarschuwt in elk geval voor het oprukken van de Afrikaanse varkenspest vanuit Polen naar Duitsland. Mocht Duitsland besmet raken, dan zal de impact groot zijn voor de hele Europese sector, zo klinkt het bij Westvlees.

Naast Westvlees overkoepelt Belgian Pork Group nog zes andere bedrijven. Het gaat dan om Comeco en Covameat, twee slachterijen met volledig geautomatiseerde karkasproductie, Lovenfosse, de specialist voor varkensvlees in Wallonië die vooral bio werkt, Lavameat voor productie van gerookte, gekookte en bereide vleeswaren, d’Hulster als diepvrieshuis en Locks eveneens voor diepvriesvlees. Groepscijfers maakt het bedrijf niet echt bekend. Jaarlijks wordt zo’n 420.000 ton varkensvlees verwerkt, waarvan een belangrijk deel wordt geëxporteerd naar meer dan 50 landen wereldwijd. Met meer dan 1.600 werknemers en een omzet van ongeveer 750 miljoen euro is Belgian Pork Group de grootste slacht- en versnijdingsroep in België.