NIEUW – VASTGOED – Zwitserse luxe villa van Leo Van Gansewinkel brengt in coronatijden 105 miljoen Zwitserse frank op

De “Villa Rose” in het Zwitserse Meggen heeft een nieuwe eigenaar. De Russische Irina Borisovna Prutkova legde 105 miljoen Zwitserse frank, of net geen 100 miljoen euro, op tafel voor wat wordt omschreven als een van de meest prestigieuze domeinen in Zwitserland. Meteen ook één van de belangrijkste transacties van residentieel vastgoed dit jaar in Europa. De ‘Villa Rose’ was de laatste verblijfplaats van de vorig jaar overleden Nederlandse ‘afvalkoning’ Leo Van Gansewinkel. Die is ook bij ons een goede bekende. In Berlaar kocht hij het waterkasteel “Hof van Rameyen” dat hij volledig renoveerde en uitbouwde tot zijn Vlaams buitenverblijf. Leo Van Gansewinkel was één van de rijkste Nederbelgen. De afwikkeling van zijn erfenis verloopt over twee zogenaamde ‘family offices’, zakenkantoren die gespecialiseerd zijn in beheer van familiaal vermogen.



Leo Van Gansewinkel was de eerste private verwerker van afval in Nederland. Hij bouwde zijn bedrijf uit tot onbetwiste marktleider. In 2007 verkocht hij zijn imperium voor 800 miljoen euro aan KKR en CVC, twee internationale durfkapitalisten. Net zoals bijna alle miljonairs herinvesteerde hij een veel van zijn vermogen in vastgoed. Naast de ‘Villa Rose’, waar hij zijn laatste levensjaren verbleef, en het ‘Hof van Rameyen’ was Van Gansewinkel ook de eigenaar van de villa ‘Miramar’ aan de Spaanse Costa Brava. In het Zwitserse Interlaken situeert zich dan weer het vastgoedproject ‘Florens Resort’, een project dat de bouw omvat van 155 luxe appartementen. Dat project moet normaal afgewerkt zijn tegen 2022. Ook het milieuadviesbedrijf M-Tech, met onder meer vestigingen in Gent en Hasselt, is eigendom van de familie Van Gansewinkel.

De nieuwe eigenaar van de Villa Rose Irina Prutkova maakte haar fortuin in de Russische visindustrie, meer bepaald met de in Zwitserland gehuisveste groep Eurofish Trading die onder meer werkt met het merk “Wild Fresh”. De verkoop werd volgens onze inlichtingen afgewerkt door Ignace Meuwissen, de uit Limburg afkomstige vastgoedmakelaar gespecialiseerd in de verkoop van luxe vastgoed aan Oost-Europese oligarchen. Door ons gecontacteerd kregen we geen commentaar van Meuwissen wat gezien de omvang van de transactie niet mag verwonderen. (Lees verder onder de foto)

Het Hof van Rameyen in Berlaar

Leo Van Gansewinkel liet twee zonen na en had vier kleinkinderen. De familie besloot nu blijkbaar ook het kasteel Hof van Rameyen niet langer te koop te zetten en binnen het familiaal patrimonium te behouden. Dat kasteel in Berlaar is gekend als de vroegere woning van de zoon van Pieter Paul Rubens. De inrichting werd verzorgd door Axel Vervoordt terwijl tuinarchitect Wirtz de tuinen afwerkte. Het patrimonium van de familie wordt beheerd door het Nederlandse family office ‘De Raekt’. Minder bekend is dat Van Gansewinkel mee aan de basis ligt van het Luxemburgse family office ‘Andreas Capital’. Dat beheert verschillende familiale vermogens, ook van een aantal Belgische families.

Het Hof van Rameyen werd in 2015 overgekocht door de NV De Groene Nete van de familie. Die wordt geleid vanuit het belastingsparadijs Malta. In 2014 werd die ‘Maltese route’ de inzet van zowel de Belgische als de Nederlandse belastingsdiensten nadat die getipt waren door ex-werknemers van de groep. Leo Van Gansewinkel sloot daarop een compromis met de belastingsinspecties. Zijn vermogen wordt in Nederland door het blad Quote geschat op 480 miljoen euro. Zijn family officie ‘De Raekt’ werkt op vandaag nog altijd via Malta, zo blijkt onder meer uit het offshore onderzoek van het journalisten team ICIJ.