Nieuwe euro-miljardair Roussis-Van Gorp trekt naar China

Roussis Theo
Theo Roussis

De plastiek producerende groep Ravago bouwt een eerste productiebedrijf in China. In april dit jaar moet de nieuwe eenheid in Huzhou, Zhejiang, China actief zijn met de productie van TPE of thermoplastisch elastomeer. De familie Roussis-Van Gorp heeft haar wortels in de Kempen, maar haar bedrijf Ravago werd ondergebracht in Luxemburg. Het vermogen van de familie bevat twee grote onderdelen: de groep Ravago enerzijds en een participatie van om en bij 1 procent in de groep KBC anderzijds. Nieuwe cijfers brengen het vermogen van de familie op 1,097 miljard euro. Daarmee is de familie de 19de miljardair in onze ranglijst. Ze springt van de 24ste naar de 18de plaats, net na Roland Duchâtelet en voor Christian Van Thillo.



Het centrum van de TPE-productie van Ravago situeert zich in Istanbul, Turkije. Bijkomende productie gebeurt Arlington, Texas (VS) en Steinfurt, Duitsland. Huzhou in China wordt dus de vierde TPE-lijn. Die kunststof wordt onder meer gebruikt voor soft touch onderdelen van gereedschap, stiften, tandenborstels en scheerapparaten, vensterafdichtingen voor auto, automatten, behuizingen voor airbags en instrumentenpanelen. In totaal overkoepelt de groep Ravago 200 bedrijven, goed voor een groepsomzet van 6,67 miljard euro. Over 2014 werd een record gehaald met een groepswinst van 101 miljoen euro.

Ravago werd opgericht door en genoemd naar de ondertussen overleden Raf Van Gorp en is nu in handen van zijn dochter Gunhilde Van Gorp en haar echtgenoot Theo Roussis. De participatie in de groep KBC heeft de familie ook verankerd in het netwerk van KBC-aandeelhouders. Zo is ze onder meer mee aandeelhouder van Pentahold, de industriële investeringsmaatschappij van Philippe Vlerick. Samen met Vlerick participeren ze ook in het Cypriotische Indus Kamdhenu Funds, een fonds dat investeert in groeisectoren. Maar blijkbaar heeft zo ook de smaak te pakken van financiële bedrijven. Zo investeerde Ravago 4,3 miljoen euro in een Mozambikaanse bank.

6 miljoen euro werd dan weer geïnvesteerd in Roemeens vastgoed terwijl de familie in eigen land mee eigenaar is van het Brusselse Flagey-gebouw. Gunhilde Van Gorp kwam recent in beeld als één van de aandeelhouders van een nog te bouwen hoogbouw rusthuis in Geel.

Smet op het blazoen is een minnelijke schikking die Theo Roussis in 2014 bereikte met Brusselse beurswaakhond FSMA in een zaak van misbruik van voorkennis met KBC-aandelen. Roussis betaalde in dit geding een boete van 600.000 euro.