Noodlijdende keten Veritas laat put na van 70 miljoen euro

Na een lange zoektocht heeft de naai- en modeketen Veritas een nieuwe eigenaar gevonden, met name de investeringsmaatschappij CIM Capital met als aandeelhouder onder meer Marc Van Hool. Hoeveel die heeft betaald voor de om en bij 125 Veritas-winkels is niet bekend. Wel duidelijk is dat de vroegere eigenaars, waaronder de familie Van Waeyenberge, hun ingebracht kapitaal van 38 miljoen euro verloren zien gaan. Ook de familie Claeys, die een achtergestelde lening van 13 miljoen euro mee financierde, deelt in de klappen. Net als een drietal banken die hun schulden gedeeltelijk moeten laten vallen. De waarde van de groep Veritas zou daarmee gedecimeerd zijn van 95 naar 25 miljoen euro.



De problemen van Veritas zijn niet zozeer operationeel, dan wel financieel. De groep draait een klein positief resultaat op een omzet van iets meer dan 90 miljoen euro. Maar volstaat niet om de zware financiële lasten te delgen. Die dateren van 2015. Toen werd forse goodwill betaald bij de overname van een concurrent. In 2017 werd daarop een minwaarde geacteerd van 20 miljoen euro. Daarnaast brachten de banken Belfius, ING en KBC 50 miljoen euro leningen aan naast de achtergestelde lening van 13 miljoen van de West-Vlaamse familie Claeys, gekend als Roularta aandeelhouder, en de overheidsholding PMV.

Al dat geld moest dienen om Veritas in 2015 na de overname door Van Waeyenberge te lanceren in de vaart der volkeren. De keten kon via buitenlandse expansie groeien tot 200 vestigingen. Maar dat plan mislukte. Vorig jaar werden de vijf nieuwe winkels in Duitsland en Frankrijk terug afgebouwd en gesloten. Tegelijkertijd moest worden geïnvesteerd in de uitbouw van de webwinkel en de onlineverkoop. En dat was er dus te veel aan.

CIM Capital heeft samen met twee niet genoemde distributie ondernemers alle Veritas-aandelen overgenomen en de schulden herschikt. Het is nu dus uitkijken of daarmee genoeg zuurstof is aangebracht om de groep, nog eens, te herlanceren. CIM werd opgericht door Ivo Marechal, de gewezen CEO van de transporteur H.Essers, maar die ruilde dat belang al terug in voor zijn nieuwe groep Down2Earth. Naast Marc Van Hool, telg van de familie achter het gelijknamige busbedrijf, is ook de ex-Fagron-topmanager Jan Peeters actief binnen CIM.