Optima Bis = Merit en Karel De Gucht

merit

Op 30 januari 2012 valt de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) binnen bij de Gentse Optima Bank, op zoek naar klanten die met behulp van de bank de spaarrichtlijn omzeilen en hun zwart geld witwassen. Op datzelfde moment beraadt BBI topman Karel Anthonissen een gelijkaardige inval bij Antwerpse vermogensbeheerder Merit Capital. “Merit zelf een tweede Optima? Dirigeert zijn cliënten blijkbaar ook naar Luxemburg en Zwitserland. En hun cliënten werken met externe bankrekeningen (geen Merit-rekeningen dus), ook buitenlandse.” zo leert een BBI-nota. Dit moet operatie “Optima Bis” worden. Maar dat is buiten de waard gerekend, in casu Open VLD toppoliticus Karel De Gucht. Die is aandeelhouder van het blauw gekleurde Merit. In de krant Het Laatste Nieuws opent De Gucht op 8 februari, één week na de Optima-inval, de aanval. “De Gucht vermoedt machtsmisbruik door topmannen van fiscus; Belastinginspectie speelt een politiek Spel” zo titelt de krant. Op 7 maart is er een debriefing bij de BBI. De aanval van De Gucht heeft indruk gemaakt. De operatie “Optima Bis” wordt afgeblazen en verdwijnt in de koelkast.



Een en ander blijkt uit het dossier dat Karel Anthonissen, gewestelijk directeur van BBI Gent, vandaag heeft overgemaakt aan de commissieleden van de onderzoekscommissie Optima van de Kamer en dat onze redactie kon inkijken. Deze namiddag wordt Anthonissen gehoord door de commissie.

Het dossier dat de BBI directeur heeft voorgelegd bestaat uit 140 bladzijden interne nota’s, mails en juridische documenten uit de periode 2010 tot het faillissement van de Optima Bank in 2016. Uit het dossier blijkt dat de BBI inspecteurs al van 2010 hun oog hadden laten vallen op het reilen en zeilen van Optima en diens topman Jeroen Piqueur. Die laatste zette echter alle mogelijk juridische middelen in om de BBI te stuiten. Zijn advocaten, fiscale top pleiters, viseerden daarbij de figuur van Karel Anthonissen persoonlijk.

Merkwaardig daarbij is hoe Optima-topman Jeroen Piqueur wel aanleunde bij SP.a toppolitici zoals de Gentse burgemeester Daniël Termont maar in zijn formele verdediging enkel terugvalt op zijn advocaten. Anders blijkt het te gaan bij de vermogensbeheerder Merit Capital die verankerd is in Open VLD politici zoals gewezen EU-commissaris Karel De Gucht, gewezen minister Jacky Buchman, gewezen minister Annemie Turtelboom en staatssecretaris Philip De Backer. Daar zet De Gucht meteen de zware politieke kanonnen in. Op 14 december 2012 legt Hans D’Hondt, topman van de FOD Financiën, klacht neer tegen Anthonissen wegens het schenden van zijn beroepsgeheim door verklaringen af te leggen in de pers. Op 18 december 2012 schrijft Karel De Gucht een brief naar BBI auditeur-generaal Frank Philipsen met de vraag waarom Anthonissen nog actief is in zijn belastingdossier.“We vermorzelen de fiscus” zegt De Gucht in de krant De Morgen eind 2012. Voor de buitenwacht gaat het om het persoonlijk belastingdossier van Karel De Gucht. Op de achtergrond speelt Merit Capital mee.