Rijkste Italiaan Giovanni Ferrero pompt 31 miljoen in koekjesfabriek Delacre

De Italiaanse ondernemer Giovanni Ferrero trekt het kapitaal van de holding Fine Biscuits Company op met 36 miljoen euro. Die pompt op zijn beurt 31 miljoen euro in haar dochter Delacre Biscuits. Met een vermogen van 39 miljard euro is Ferrero de Rijkste Italiaan. Zijn gelijknamig familiaal bedrijf, met Nutella als bekendste product, staat voor een omzet van 17 miljard euro. In België bouwt Ferrero de holding CTH Invest uit samen met zijn echtgenote Paola Rossi. CTH is goed voor 5 miljard euro en staat los van het familiaal bedrijf Ferrero. De Belgische holding investeert via overnames in eerste instantie in koekjesproducenten. Het voorbije boekjaar incasseerde CTH een verlies van 363 miljoen euro hoofdzakelijk door een waardevermindering op Delacre maar dat mag geen obstakel zijn.



CTH staat voor 5 miljard euro aan investeringen in koekjesbedrijven en een eigen vermogen van 4 miljard euro. De groep boekt een omzet van 2,9 miljard euro en telt wereldwijd meer dan 10.000 werknemers. CTH Invest heeft geen financiële banden met de Ferrero-groep , die de merken Nutella, Kinder en Rocher produceert en verkoopt. De enige band is Giovanni Ferrero, die aandeelhouder is in beide bedrijven. Samen met zijn echtgenote resideert de Rijkste Italiaan bijwijlen in zijn villa in Watermaal-Bosvoorde.

In maart 2024 werkte CTH Invest de aankoop af van Michel et Augustin van de Franse groep Danone. Deze koekjes- en yoghurtproducent is een van de kleinste overnames, met een omzet van ongeveer 45 miljoen euro. De holding van Ferrero mikt daarbij op overnames van lokaal belangrijke merken met een interessante staat van dienst en langetermijnpotentieel. De portefeuille omvat momenteel drie Noord-Amerikaanse bedrijven, Ferrara Candy, Jelly Belly Candy en de chocolade- en zoetwarenactiviteiten die Nestlé in de Verenigde Staten uitbouwde, twee Britse bedrijven, Fox’s Biscuits en Burton’s Biscuit, een Deens bedrijf, Kelsen, een Belgisch bedrijf, Delacre, een Braziliaans bedrijf, Dori Alimentos, en dus ook een Frans bedrijf, Michel et Augustin.

Het boekjaar 2022-23 sloot af eind augustus 2023 om het seizoensgebonden karakter van de resultaten met Pasen en Kerstmis als hoogtepunten mee te nemen. Die jaarrekening toont wel een nettoverlies van 363 miljoen euro. Dit is te wijten aan twee factoren: belangrijke afschrijvingen geboekt hoofdzakelijk op Delacre en in mindere mate op Kelsen, en consultancy en bankkosten met betrekking tot recente overnames. De Delacre koekjesfabriek heeft nog een paar moeilijke jaren voor de boeg, maar de groep gelooft in het merk en zal erin blijven investeren om het weer op de rails te krijgen, zoals nu dus blijkt. De groep boekt een positieve cash flow van 235 miljoen euro en koos er voor de waardevermindering op Delacre in één keer te boeken liever dan die af te schrijven over verschillende jaren.