VASTGOED – Families Paeleman en Cavens starten samen met familie Lisman megaproject Bessenveld in Diegem

Ee grafische voorstelling van de ’toren van Babylon’. De naam Babylon verwijst naar de hangende tuinen. (Foto: Babylon Bos)

De Antwerpse families Paeleman en Cavens starten met hun projectontwikkelaar Triple Living het project GEM Diegem Bessenveld op. In die eerste residentiële fase wordt in het deelproject ‘Babylon Bos’ de bouw ontwikkeld van de zogenaamde ‘Toren van Babylon’. Die toren is 45 meter hoog en is goed voor 154 appartementen. De twee families werken daarbij samen met de immer discrete Nederlandse miljonairsfamilie Lisman. De twee partners investeerden samen in de werkmaatschappij Bessenveld die nu al goed is voor een kapitaal van 31 miljoen euro. Het grootschalige GEM-project kreeg vorm via een PPS-overeenkomst en omvat een totale ontwikkeling van ongeveer 360.000 m2. Naast woningen is er ook ruimte voor kantoren, een hotel, diensten en buurtgerelateerde functies. De ontwikkeling van het volledig project verloopt in zes fasen en zal 10 jaar tijd in beslag nemen.

De ‘toren van Babylon’ moet concreet bestaan uit twee studio’s, 30 appartementen met één slaapkamer, 96 met twee slaapkamers en 26 met drie slaapkamers. De gevels van de gebouwen zullen worden omgevormd tot een verticaal park, met een mix van groene bekleding. Het ontwerp is van de hand van de Italiaanse architect Stefano Boeri, die bekend staat om zijn groene residentiële gebouwen en verticale tuinen. Boeri werkte eerder samen met Triple Living op Nieuw Zuid in Antwerpen. De plannen in Diegem zijn lang gestuit door verzet van de lokale bewoners.



De Antwerpse families Cavens en Paeleman gaan nu samen met de familie Lisman. Die Nederlandse familie ging eind de 18de eeuw van start als bouwers van houten binnenschepen in het Nederlandse Utrecht. Eén eeuw later schakelde Lisman over naar de constructie van gebouwen, initieel in en rond Utrecht. Nu ligt de hoofdzetel van de projectontwikkelaar Lisman en Lisman in het Nederlandse Zeist. Het feit dat de familie hun naam tweemaal gebruikt in hun commerciële benaming is niet een echt teken van transparantie. Vader Johannes Lisman woont in Monaco net als zijn drie zonen Jan, Gary en Michael. Die zonen zijn wel allen geboren in Antwerpen. De familie Lisman is dan ook mee verankerd in België waar ze werken met de holding Royal Properties. Maar in alle vastgoedconstructies is de naam Lisman niet altijd direct terug te vinden. Hun belangrijkste investeringsvehikel momenteel is de Falcon groep, verankerd in Monaco. In Nederland wordt het vermogen van de familie Lisman geschat tussen 150 en 200 miljoen euro. Ze lag in België mee aan de ontwikkeling van de vastgoedgroep Robelco en de ontwikkeling van de site Tour & Taxi in Brussel. Zoals alle vastgoedprojecten kent het project Bessenveld een lange voorgeschiedenis. Eind 2022 sloot de gemeente Machelen met het OCMW van Brussel een minnelijke schikking af voor de verkoop van een stuk grond van 1,98 hectare op het Bessenveld in Diegem. Met de aankoop van die laatste twee hectare lag de weg open om het project op te starten.