Mocht u er al aan twijfelen, ja, de landadel bestaat nog altijd. De nieuwswebsite Apache maakte een overzicht van de grootste private landbezitters in Vlaanderen en kwam tot de vaststelling dat bijna de volledige top tien is samengesteld uit adellijke lieden en families. Bovenaan staat de patrimoniumvennootschap van François t’ Kint de Roodenbeke en zijn echtgenote Bernadette van der Straten Waillet. Via de vennootschap is het echtpaar in Oost- en West-Vlaanderen hoofdeigenaar van 445 hectare. Het Domein van Bornem, dat onder meer het kasteeldomein Marnix de Sainte Aldegonde beheert, staat op de tweede plaats in de top van privépersonen. Toch is ook alles hier relatief. Zo goed als alle domeinen uit die top 10 zijn landbouwgronden en bossen en komen niet in aanmerking voor verkaveling of bebouwing.
Thierry Van de Werve de Schilde bekleedt de derde plaats in de ranglijst. Hij beheert net geen 300 hectare. In Zandhoven zijn de graaf en zijn broer Charles Van de Werve de Schilde met wisselend succes ook politiek actief. Op de vierde plaats staat de patrimoniumvennootschap Sterbos van de broers Thierry en Ghislain d’Ursel. Het kasteel in de gelijknamige deelgemeente van Wuustwezel en de bijbehorende weilanden, bouwlanden en bossen zijn samen 294 hectare groot. Op industrieel vlak is de Antwerpse groep SCR Sibelco van de familie Emsens de grootste eigenaar van gronden, wat niet echt mag verbazen aangezien de groep actief is in zandwinning. Meer opmerkelijk is het grootgrondbezit van de Zultse familie Van Parys, acties als producent van meubelbeslag met hun bedrijf Sobinco. De familie heeft 460 hectare landbouw- en bosgrond in beheer.
De redactie van Apache kon de kadasterplannen inkijken van de provincies Antwerpen, Limburg, Oost- en West-Vlaanderen en niet Vlaams-Brabant, geregistreerd in 2016. De oppervlaktes zijn gebaseerd op de zogenaamde administratieve percelen. De analyse bevestigt dat naast de Vlaamse overheid een aantal steden en OCMW’s belangrijke grootgrondbezitters zijn naast ook nog een aantal katholieke instellingen. Op zich vormt de analyse van de kadasters een politieke uitdaging omdat de belasting op vastgoed een heikel punt is dat wellicht in deze dure coronatijden terug op tafel zal worden gelegd. Grootgrondbezit is echter niet altijd lucratief aangezien de gronden onbebouwd zijn.
U kan hier het artikel lezen van Apache.