“Verborgen luxe leven” van Jean-Pierre Van Rossem eindigt in twee jaar effectieve cel

Jean-Pierre Van Rossem in betere tijden

De nu 73-jarige Jean-Pierre Van Rossem is er in geslaagd miljoenen euro’s oplichtingsgeld te heimelijk te versassen naar anonieme Zwitserse bankrekeningen. De voorbije jaren kon hij een weliswaar verborgen maar toch riant luxeleventje leiden door belangrijke bedragen in kleine schijven te repatriëren naar België. Dat is de stelling van het parket. En dat werd daarin gevolgd door de rechtbank. Die veroordeelde de vroegere “beursgoeroe” en volksvertegenwoordiger tot een effectieve gevangenisstraf van 2 jaar voor valsheid in geschrifte, witwassen, belastingfraude en oplichting. Ook werd in totaal 390.000 euro verbeurd verklaard. Van Rossem gaat beroep aantekenen tegen het vonnis. Daarmee blijft hij voorlopig uit de gevangenis.

In de jaren ’80 van de vorige eeuw maakte Van Rossel furore met zijn beurssysteem Moneytron. Daarmee kon hij zogezegd de beurs kloppen. Als privé-leraar had hij een aantal studenten onder zijn hoede die telgen waren van zeer vermogende families. Hij slaagde er dan ook snel in belangrijke bedragen te verzamelen bij private beleggers die graag hun graantje wilden meepikken van het succes van de extravagante “beursgoeroe”. Al snel bleek echter dat ook Van Rossem niet de ontdekker was van de heilige graal en dat zijn beurssysteem eigenlijk niets meer was dan een klassiek “ponzi” oplichtingsmodel waarbij de ene belegger betaald werd met de inbreng van het volgende slachtoffer.(Lees verder onder de foto)



Ultiem werd hij veroordeeld tot vijf jaar cel. Maar er werd nooit een sluitende analyse gemaakt van alle gelden die waren verdwenen in zijn carrousel van oplichting en loze beloften. Enkele jaren terug verkeerde Van Rossem in het gezelschap van een jonge Russische vriendin. Wanneer die een gloednieuwe cabrio kocht, liep dit in het oog van het parket. Van Rossem zelf is immers officieel onvermogend en zijn vriendin, die ondertussen is overleden, was werkloos.

Nu blijkt dat het onderzoek naar Van Rossem van start ging in 2010 wanneer de antiwitwascel verdachte transacties zag op de rekening van Van Rossems Russische vriendin, zijn zoon en zijn bedrijf. Het ging om cash stortingen van aanzienlijke bedragen, weliswaar opgedeeld in kleine schijven. Eenmaal het geld gestort, werd het weer cash afgehaald, vaak in vreemde munt. Verder onderzoek wees uit dat Van Rossem, die officieel enkel een klein pensioen geniet, en zijn partner er een dure levensstijl op nahielden. Zo was er sprake van luxueuze reizen naar het buitenland. Het koppel had in België ook een villa en dure wagens gekocht en at in sterrenrestaurants. Alle facturen werden steevast contant betaald.

Het parket is ervan overtuigd dat het geld geen legale oorsprong heeft en vermoedt dat Van Rossem nog geld verborgen hield uit zijn oude Moneytron-systeem. Volgens Van Rossems advocaat kan het parket ondanks een jarenlang onderzoek de vermoedens niet hard maken en zit er geen enkel bewijs van fraude in het dossier. Voor de rechtbank was er echter wel genoeg bewijs om hem te veroordelen.