Christian Van Thillo stopt de (gesubsidieerde) persen

Christian Van Thillo (links) in 2010 bij de voorstelling van de Eco Center drukkerij aan toenmalig koning Albert II. (Foto: Belga Images)

Mediamagnaat Christian Van Thillo sluit zijn Eco Center drukkerij in Lokeren. Als verklaring verwijst zijn mediabedrijf DPG naar de dalende oplagecijfers van de papieren kranten. In Lokeren worden momenteel nog de kranten Het Laatste Nieuws en De Morgen gedrukt. Die productie zal nu verhuizen naar Eindhoven. Beide titels zullen daar ook letterlijk kleiner worden want de drukpersen van het Eindhovens Dagblad, onderdeel van DPG, drukken op het kleinere tabloidformaat. Het Eco Center werd in 2006 opgestart als ‘state of the art’ drukkerij die watervrij kon drukken. Toenmalig liberaal minister Fientje Moerman betaalde 5 miljoen euro subsidies aan DPG voor die technologische innovatie. Nu blijkt die achterhaald te zijn. Eerder al kocht de beursgenoteerde vastgoedontwikkelaar WDP van de familie De Pauw de site van DPG Media Services langs de E17 in Lokeren. Het gaat om 37.000 vierkante meter aan bebouwde oppervlakte en nog eens 20.000 vierkante meter aan toekomstig ontwikkelingspotentieel. WDP betaalde daarvoor 27,5 miljoen euro.

WDP kocht vroeger ook al de kantoren van DPG in Kobbegem. Die site werd herontwikkeld tot het nieuwe hoofdkantoor van Ahold Delhaize. Alle redacties van DPG werden samengevoegd in een nieuw kantoorgebouw aan het Antwerpse Centraal Station. Het plein waar de kantoortoren is gesitueerd werd meteen herdoopt in Mediaplein. De fysieke aanwezigheid van DPG in België is daarmee drastisch gesaneerd. Het mediabedrijf houdt nu enkel nog in Nederland eigen krantendrukkerijen over en wel in Eindhoven, Den Haag en Amsterdam. Het is ook in Nederland dat Van Thillo de voorbije jaren zijn sterkste expansie kende via overnames. De sluiting van het Eco Center werd gisterennamiddag op een bijzondere ondernemingsraad bekend gemaakt. Bij de drukkerij werken 63 arbeiders en 15 bedienden.



Drukpersen voor kranten hebben een vast formaat. In Eindhoven wordt het kleinere tabloïdformaat gedrukt. In Lokeren wordt het iets grotere berliner formaat gedrukt. Maar belangrijker is wellicht de distributie van beide titels. Die moeten dagelijks fysiek van Eindhoven naar België worden gebracht. Vraag stelt zich ook of de wijziging een impact zal hebben op het sluitingsuur van de kranten. Hoe later een krant gedrukt kan worden, hoe meer nieuws hij nog kan meegeven. Er moet dus worden bepaald welke kranten op welke persen eerst wordt gedrukt. Die tijdsdruk wordt echter steeds meer relatief. Digitale kranten brengen voortdurend nieuwe berichten. Precies ook daardoor neemt de populariteit van papieren kranten af. De hele bedrijfsstrategie van DPG Media zet in op digitale producten ten nadele van duurdere papieren producten. De globale oplage van papieren kranten daalt elk jaar met 4 %.