De ‘Right Brain Interface’ van Bart Van Coppenolle

Bart Van Coppenolle luidt de bel bij de beursintroductie van Choice.

Op 18 oktober dit jaar schreven wij: “De ondernemingsrechtbank van Hasselt heeft een voorlopig bewindvoerder aangesteld die alle bevoegdheid krijgt over de vennootschappen Alpha 11 Belgium, Right Brain Interface, Holybrain en Arta. Het gaat om de sleutelvennootschappen uit het Choice project dat is opgezet door Bart Van Coppenolle.” “Objectief foutieve of subjectief tendentieuze schrijfsels die te ridicuul zijn voor woorden” reageerde Van Coppenolle. Nu blijkt het tegenovergestelde. Meest opmerkelijk is dat de vennootschap Right Brain Interface de commercialisatie van het in ontwikkeling zijnde digitaal tv-platform Choice op zich zou nemen voor een bedrag van 3,7 euro per abonnee. De opbrengst van de verkoop van Choice producten zou dus grotendeels bij Right Brain Interface terecht komen en niet bij de aandeelhouders van het beursgenoteerde Choice waaronder enkele duizenden beleggers die via een crowdfunding actie investeerden in Choice. De vermogensbankiers Degroof Petercam en Nagelmackers hebben hun vertrouwen opgezegd in het bedrijf en zijn management. De vier genoemde vennootschappen werden ondertussen in faling gesteld.

De vier genoemde vennootschappen kwamen in de problemen nadat de bank KBC hen in gebreke stelde. De bank is schuldeiser ten belope van 2,8 miljoen euro van de groep. Van Coppenolle reageerde op de feiten door te stellen dat die vier vennootschappen niets te maken hebben met het project Choice, de beursgenoteerde vennootschap die werkt aan de ontwikkeling van een digitaal tv-platform. De man die eerder naam maakte met het bedrijf het Leuvense meettechnologiebedrijf Metris, zei dat hij slachtoffer was van een negatieve pers. Nu blijkt echter dat Holybrain een openstaande vordering heeft van 150.000 euro op Choice. Right Brain Interface moet nog 183.300 euro betalen aan Choice. Alpha 11 en Holybrain bezitten dan weer samen 211.200 aandelen van Choice, aandelen die na het faillissement van beide vennootschappen eventueel op de markt kunnen komen en de koers eventueel negatief kunnen beïnvloeden. Opmerkelijk is ook dat de bankiers Degroof en Nagelmackers zich nu terugtrekken uit het project en vroeger blijkbaar nooit graten hebben gezien in de verstrengeling van de vennootschappen binnen Choice.



Eerder al mislukte een gelijkaardig digitaal project van Van Coppenolle onder de naam Bahluu. In de nasleep van het huidige dossier maakte de Tijd bekend dat het parket van Hasselt een strafonderzoek voert naar Shedom en Billi, twee failliete bedrijven van de ondernemers Bart Van Coppenolle en Philip Vandormael. Beide bedrijven zijn dochters van Alpha 1 Belgium. Volgens de Tijd roept de hele constructie vragen op. Maar Van Coppenolle noemde dat alles “larie en apekool”. Shedom was vroeger bekend onder de merknaam ‘Dommel’ en was actief als aanbieder van internetconnecties. Samen met Billi werd Shedom begin vorig jaar failliet verklaard. In een nieuw persbericht stelt Van Coppenolle dat Choice niet betrokken is bij deze onderzoeken.