De ondernemingsrechtbank van Hasselt heeft gisteren vier vennootschappen van Bart Van Coppennolle en Philip Vandormael failliet verklaard. Het gaat om Alpha 11 Belgium, Right Brain Interface, Holybrain en Arta. Het faillissement komt uiterst ongelegen voor beide investeerders. Ze werken namelijk aan de lancering van het beursgenoteerde Choice als een digitaal tv-platform. Eerder al kapseisde het project Bhaluu, een gelijkaardig project dat stuitte op hevig verzet van de tv-omroepen. De recent benoemde voorlopig bewindvoerders dagvaardden de bedrijven in faillissement wegens hun financiële situatie en het gebrek aan transparantie. De financiële waakhond FSMA heeft de notering van Choice opgeschort in afwachting van een persbericht. Maar dat bericht blijft uit. Eerder al hield Van Coppenolle staande dat de vier vennootschappen los staan van het lopende Choice-project.
Vorige week werd bekend dat de rechtbank van Hasselt voorlopige bewindvoerders had aangeduid voor de vier vennootschappen. Dat gebeurde op vraag van KBC, de belangrijkste bancaire schuldeiser van de bedrijven. Ook de federale overheidsdienst Financiën heeft miljoenen euro’s tegoed. De curatoren zijn nu verplicht hun analyse van het dossier over te maken aan het parket. Vorige week werd ook nog bekend dat het parket van Hasselt een strafonderzoek voert naar het beheer van twee andere bedrijven van Van Coppenolle en Vandormael. Het gaat dan om de telecomoperatoren Schedom en Billi. Beide werden begin vorig jaar failliet verklaard. Van Coppenolle en Vandormael werden eerder bekend als de drijvende krachten achter het Leuvense meettechnologiebedrijf Metris, dat een tijdlang op de beurs stond en Onderneming van het Jaar 2006 was. Choice is sinds begin dit jaar na crowdfundingacties beursgenoteerd op de niet gereglementeerde Euronext Access markt. Bij die crowdfunding investeerden een groot aantal beleggers samen miljoenen euro’s.
Van Coppenolle en Vandormael kunnen nog beroep aantekenen tegen de faillissementsvonnissen. Ze deden dat eerder al tegen de aanstelling van de voorlopig bewindvoerders. Dat laatste beroep moet nog worden behandeld in Antwerpen, maar volgens de rechtbank leidt het mogelijk terugdraaien van de aanstelling niet automatisch tot het schrappen van het faillissement. Volgens Van Coppenolle is er geen sprake van een sterfhuisconstructie. Het faillissement is volgens hem foutief uitgelokt omdat er een plan op tafel lag om de schuldeisers terug te betalen.