Michel Moortgat, CEO en eigenaar van de Duvel-brouwerij Moortgat, controleert samen met de Waalse staalindustrieel Hubert Bonnet 68 procent van het iconische Flagey-gebouw in Elsene. Daarmee is de strijd om de controle van het vastgoedcomplex echter nog niet gestreden. Mocht dat zo zijn, dan wordt Michel Moortgat verhuurder aan de Rijkste Belg. De miljardenholding Verlinvest, in handen van de families de Spoelberch en de Mévius, heeft immers zijn hoofdzetel in het gebouw. Beide adellijke families zijn mede-eigenaar van de biergigant AB-Inbev, een lokale concurrent van Moortgat.
Zo ver is het dus nog niet. Moortgat koppelt aan zijn overname immers een controlemeerderheid van 75 procent. Hij wil geen pottenkijkers bij het beheer van het gebouw. Vreemd genoeg ziet de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM) dat niet zitten. Samen met de regionale overheidsinvesteerders GOMB (Brussel), SFPI (Wallonië) en PMV (Vlaanderen) controleert die nu 17 % van de vastgoedvennootschap. De FPIM lanceerde een hoger bod om alsnog een blokkeringsminderheid van 25 % te verwerven. Michel Moortgat reageert verrast.
Michel Moortgat is al langer mede-aandeelhouder van het gebouw. Hij volgde de initiële oproep van de Vlaams-Brusselse financier Piet Van Waeyenberge om het gebouw te redden en te renoveren. Hij werd in 1999 aandeelhouder. Moortgat zegt dat hij nu de controle wil uit puur mecenaat. Maar dat is misschien net iets te naïef. De Brouwerij Moortgat bezit momenteel de exploitatie van de Café Belga en het restaurant Le Variété op het gelijkvloers van het gebouw. Beide zijn florrisante horeca-bedrijven.