Jaarlijks worden in België 4 miljard pet-flessen, plastiek flessen en blikjes verkocht. Bedoeling is dat al die lege verpakkingen in de blauwe zak van Fost Plus terecht komen en gerecycleerd worden. Europa wil dat vanaf volgend jaar de industrie instaat voor een beter sluitend systeem voor meer recyclage en minder zwerfvuil. Statiegeld is daarbij het sleutelwoord. De inzet is snel berekend: 4 miljard maal 20 eurocent per verpakking is 200 miljoen euro per jaar (zie update onderaan). Een mooie omzet. Dat heeft ook Fernand Huts gezien. Zijn recyclagebedrijf Indaver werpt zich in de strijd voor het statiegeld. De grootwarenhuizen willen hun rol in de recyclage en in de kostprijs zo ver mogelijk van zich weg houden. De industrie ook. De oplossing lijkt een digitale aanpak te zijn. Vlaams minister Zuhal Demir wil volgend jaar een aantal experimenten opzetten om tegen 2025 definitief te beslissen wie de markt van 200 miljoen euro mag inpalmen.
Havenmiljardair Fernand Huts stapt in de miljoenenrace via het Vlaamse bedrijf Twintag waarvan hij 20 % controleert. Twintag maakt digitale etiketten die op producten kunnen worden aangebracht. Bedoeling is dat elk blikje een id krijgt en zo kan getraceerd worden. De consument kan dan zijn blauwe zak met blikjes via zijn gsm identificeren. In ruil ontvangt hij bonuspunten die in het grootwarenhuis kunnen worden ingeruild. Op die manier blijft Fost Plus, betaald door de industrie, verantwoordelijk voor de blauwe zak en blijven de grootwarenhuizen buiten de logistieke kost. Twintag stelt dat er geen app moet worden gedownload om hun systeem te gebruiken. De gsm zou dat aankunnen via een gewone foto.
Fernand Huts heeft een veelbesproken reputatie als het gaat om Vlaamse subsidies. Zo was hij de eerste om al zijn havenloodsen te voorzien van zonnepanelen, fors gesubsidieerd door de Vlaamse gemeenschap. Huts trok daarvoor Annick De Ridder aan als bemiddelaar. De Ridder was op dat moment Vlaams parlementslid voor Open VLD. Momenteel is ze naast parlementslid ook schepen van de Antwerpse haven. Maar er zijn nu al een aantal concurrenten in de running voor het digitale statiegeld project. Eén daarvan situeert zich dicht bij Zuhal Demir zelf. Het gaat dan om het bedrijf Unbox in handen van Erik Saelens. Die werkte vroeger al voor de N-VA en kon al een proefproject doorvoeren in Antwerpen, de stad van burgemeester en N-VA voorzitter Bart De Wever. Johan Van Overtveldt, oud hoofdredacteur van Trends, oud minister van Financiën en nu Europees parlementslid van N-VA, is aandeelhouder van Unbox. Ook het Limburgse Cegeka van en met Stijn Bijnens als CEO zou zich klaarstomen om een rol te spelen. Ook de betalingsspecialist Worldline zou belangstelling tonen. En de internationale groep Dentsu Tracking zou een belangrijke rol krijgen in de testfase, zo weet De Standaard. Dentsu Tracking staat al in voor de unieke code die op elk sigarettenpakje staat. Die code laat toe om het traject van een pakje sigaretten van de fabriek tot op het schap te volgen en zo de strijd aan te binden tegen internationale smokkel. (Lees verder onder de foto)
Minister van Leefmilieu Zuhal Demir van haar kant ziet een belangrijke rol weggelegd voor de openbare afvalmaatschappij Ovam in de selectie van kandidaten. Wij voeren enkel een systeem van statiegeld in om het zwerfvuil terug te dringen, benadrukt de minister in het Vlaams Parlement. Vlaamse steden en gemeenten betalen jaarlijks 140 miljoen euro omdat zwerfvuil terug te dringen. De beslissing voor de invoering van het statiegeld ligt nu bij de politiek. Bovendien moet de Interregionale Verpakkingscommissie erop toezien dat het Waals en Brussels Gewest zich kunnen vinden in de voorgestelde oplossingen. Een dossier dus met veel invalshoeken.
UPDATE
Een lezer laat weten dat volgens zijn informatie de prijs per unit 5 eurocent is en geen 20. Dat zou inhouden dat de markt een waarde heeft van 50 miljoen euro en geen 200.