Investeerder Jos Sluys veroordeeld wegens schriftvervalsing in Optima-dossier

Jos Sluys (Foto: RV)

De Gentse correctionele rechtbank heeft ondernemer Jos Sluys veroordeeld tot tien maanden cel met uitstel en een boete van 16.000 euro wegens valsheid in informatica en valsheid in geschriften. De zaak draaide om de vervalsing van een schattingsverslag dat gebruikt werd bij de verkoop van twee penthouses en zes parkeerplaatsen in Gent, in de nasleep van het faillissement van de Optima Bank. De voormalige topman Jeroen Piqueur was burgerlijke partij tegen Sluys, maar hij krijgt geen schadevergoeding. Sluys, ook bekend met zijn investeringsgroep Saffelberg, zou een valse handtekening hebben gezet op een schattingsverslag waarmee hij de waarborg wou uitwinnen op een lening van 7 miljoen euro die hij verstrekte aan de vastgoedvennootschap van de gevallen Optima Bank.

Optima Bank ging in juni 2016 failliet. Voormalig topman en oprichter van de bank Jeroen Piqueur werd in verdenking gesteld voor misbruik van vennootschapsgoederen, witwasmisdrijven, bedrieglijk onvermogen en inbreuken op de bankwetgeving. Via buitenlandse structuren werd volgens de speurders een bedrag van 100 miljoen euro onttrokken aan de Belgische bank. Dat proces start pas in februari voor de Gentse correctionele rechtbank, maar de rechtbank sprak zich vandaag wel al uit over een uitloper van het faillissement.



De NV Tria was eigenaar van twee luxe appartementen aan de Gebroeders Van Eyckstraat in Gent en telde drie bestuurders: Piqueur, Sluys en Optima-directeur Frank Viaene. In juni 2017 wilde Sluys twee appartementen van Tria overkopen voor 1.200.000 euro. Dat zou gebeuren via met een vastgoedmakelaar als tussenpersoon. De tussenpersoon werd gebruikt omdat de zakelijke relatie tussen de Sluys en Piqueur inmiddels compleet verzuurd was, aldus de rechtbank. Op 19 juni 2017 riepen de twee bestuurders de raad van bestuur van de NV Tria bijeen. Die raad van bestuur vond plaats zonder Piqueur. Tijdens de raad van bestuur werd Piqueur ontslagen als gedelegeerd bestuurder. Er werd ook beslist om de verkoopovereenkomst van de twee appartementen en zes parkeerplaatsen te ondertekenen, aan een verkoopprijs van 1.200.000 euro. Maanden later vernam Piqueur dat niet de vastgoedmakelaar, maar Sluys eigenaar was geworden van de appartementen.

Jos Sluys had eerder een bedrag van 7 miljoen euro geleend aan de toenmalige vastgoedvennootschap Optima Global Estate, later YES, waarvan Piqueur gedelegeerd bestuurder was. De bestuurders hadden zich samen voor deze lening borg gesteld. Piqueur stelt dat beide appartementen en de zes parkeerplaatsen zonder zijn medeweten door de twee andere bestuurders onder de marktprijs waren verkocht, en dit om hun persoonlijke borgstelling van de YES-lening bij de beklaagde te vervullen. “De beklaagde (Sluys, nvdr) was immers overgegaan tot uitwinning van de borgen na het faillissement van de nv Optima Bank, met een cascade aan faillissementen van samenhangende vennootschappen en de ontbinding van de moedervennootschappen (nv Optima Group en nv Global Investments) tot gevolg”, zegt de rechtbank in een persbericht. Piqueur werd in dat kader veroordeeld tot de betaling van 5.400.000 euro aan de investeringsmaatschappij, terwijl een dading werd gesloten met de twee andere bestuurders van de NV Tria die zich borg hadden gesteld.

Met het oog op de aankoop van de appartementen deden de partijen een beroep op een schatter. “Die maakte op 16 maart 2017 een eerste verslag op, waarin de verkoopwaarde werd geschat op 1.550.000 euro. Dit verslag werd overgemaakt aan vastgoedmakelaar RL. De dag nadien volgt een e-mail van A.B., een medewerker van de beklaagde (Sluys, nvdr), waarin wordt gesteld dat men moet kunnen landen op 1.200.000 euro voor beide appartementen, en met de vraag om daar een mouw aan te passen. Deze vraag wordt vervolgens doorgespeeld naar de schatter. Op 20 maart 2017 mailt de schatter een tweede verslag naar vastgoedmakelaar R.L., waarin de verkoopwaarde werd bepaald van 1.390.000 euro. Op 21 maart 2017 stuurt R.L. naar de beklaagde en A.B. een ongetekend verslag door waarin de waarde werd bepaald op 1.300.000 euro. Slechts 23 minuten later verstuurt de beklaagde (Sluys, nvdr) dit verslag, ditmaal voorzien van een valse handtekening door de schatter, naar een van de bestuurders van de NV Tria.”

De NV Tria werd in 2022 omgevormd tot de BV Vimos. Die naam staat voor het echtpaar Jo Viaene en en Mieke Mostaert, de huidige eigenaars van de vennootschap. Jo Viaene was directeur bij de Optima bank en moet zich mee verantwoorden voor de rechtbank.