Jan Clarebout bevestigt fors zijn statuut van aardappelkoning

Jan Clarebout

De West-Vlaamse ondernemer Jan Clarebout koopt 50 procent over van zijn Kempense sectorgenoot Pomuni uit Ranst. De overige 50 procent blijft eigendom van de oprichtersfamilie Muyshondt. De familie Muyshondt blijft ook het management in handen houden. Met Pomuni wordt Clarebout wel meteen ook actief in de sector van de verse aardappelen. De Kempense groep teelt meer dan 1.000 hectare aardappelen in België, zowel eigen als contractteelt. Ze heeft vestigingen in Ranst en het Waalse Perwez. Clarebout is nu in eerste instantie een producent die aardappelen aankoopt en omzet in diepvries aardappelproducten, goed voor een omzet van meer dan 1 miljard euro. Pomuni is meteen een maatje kleiner dan Clarebout. Het nieuws over Pomuni komt enkele dagen nadat Clarebout zijn nieuwe fabriek in het Franse Duinkerke officieel voorstelde aan de pers.

Geconsolideerde cijfers voor Pomuni zijn niet meteen te vinden. De Tijd berekende dat de belangrijkste entiteiten van de groep, zijnde Pomuni Trade, Frozen, Teelt en Fresh, vorig jaar een gezamenlijke omzet haalden van van bijna 157 miljoen euro. Clarebout van zijn kant boekte in 2022 een omzet van 1,1 miljard euro. Dat is zonder Mydibel, een belangrijke concurrent die Clarebout eind 2022 overkocht. Uit onze opzoekingen blijkt dat de vennootschap Conpapas centraal staat in de structuur van de familie Muyshondt die momenteel wordt geleid door vertegenwoordigers van de vierde generatie. Conpapas staat voor een vermogen van 18 miljoen euro.



Clarebout stelde enkele dagen terug zijn eerste fabriek voor diepvriesfriet in Frankrijk voor. Die is goed voor de productie van 2.400 ton diepvries frieten per dag. “Dagelijks komen hier 100 vrachtwagens aardappelen lossen, goed voor 2.400 ton aardappelen. We maken nu 1.200 ton frieten per dag op de eerste productielijn. Later deze maand wordt dat dubbel zoveel, want dan openen we de tweede productielijn.” zo vertelde Vincent Gomber, kwaliteitsdirecteur bij Clarebout, daarover. Wanneer de fabriek straks 2,4 miljoen kilo frieten per dag produceert, dan kan ze 10 miljoen mensen per dag van frieten voorzien, of bijna de hele bevolking van België. Met de nieuwe fabriek in Duinkerke is een investering gemoeid van 350 miljoen euro. Er werken 410 mensen. Clarebout is nu het nummer drie in de wereld voor diepvriesfriet, na het Canadese McCain en het Amerikaanse Lamb Weston, dat ook de frieten voor McDonald’s bakt. Beide hebben ook fabrieken in België.