Kwart miljard dividend voor Nicolas Saverys (of hoe de beurs er niet is voor u)

Nicolas Saverys (links) op een archiefbeeld uit 2015 in Bejing. Koning Filip zit op de achtergrond. (Foto: Belga Images)

De beursgenoteerde gasrederij Exmar keert een brutodividend uit van 1 euro per aandeel plus nog eens 4,4 euro bruto als tussendividend. In totaal gaat het bedrijf daarmee 321 miljoen euro uitkeren. Nicolas Saverys had het liefst gehad dat die 321 miljoen integraal naar hem zouden zijn gegaan. Maar nu zijn publiek overnamebod op Exmar is gestrand op 83 %, en dus niet de 95 % die nodig was om te slagen, zal de opbrengst voor Saverys en zijn holding Saverex beperkt blijven tot 260 miljoen euro. Het superdividend is geen cadeau aan de kleine belegger die nu nog 16 % van het bedrijf controleert en die zich verzette tegen het bod van Saverys van 11 euro per aandeel. Met de gasoorlog in Rusland zou Exmar, gespecialiseerd in gastransporten, volgens beursanalisten minstens 12 tot 14 euro per aandeel waard zijn. Nicolas Saverys gaat de opbrengst van het dividend gebruiken om de leningen af te betalen die hij aanging om zijn overnamebod te financieren.

Er was Nicolas Saverys veel aan te doen om zijn bod op Exmar te laten slagen en de gasrederij volledig in eigen handen te krijgen. Nadat het bod in een eerste ronde op 11 augustus mislukt was, stuurde Exmar op 22 augustus een brief naar de kleine beleggers die koppig weigerden in te gaan op het bod van 11,1 euro per aandeel. Dat schrijven moest hen ervan overtuigen hun aandelen alsnog in een tweede ronde te verkopen aan Saverex. De brief, ondertekend door Saverys en de onafhankelijke bestuurder Michel Delbaere, wees aandeelhouders op het ‘aantrekkelijke’ voorstel van Saverex. Opmerkelijk was de passage met de vetgedrukte woorden ‘wat u moet doen’. Dergelijke communicatie moet worden voorgelegd aan en goedgekeurd door de beurswaakhond FSMA. Veel blaffen doet die waakhond doorgaans niet maar nu wel. FSMA legde klacht neer bij het parket omtrent de brief. Waarom juist is niet bekend. Daarover communiceert de FSMA zelf ook niet aan de kleine belegger. Exmar publiceerde daarop een persbericht waarin het uitlegt dat de brief ‘bij sommige aandeelhouders de indruk heeft gewekt dat zij verplicht waren te verkopen’. Het bedrijf benadrukt dat ‘dat zeker niet de bedoeling was’ en dat de aandeelhouders vrij zijn om hun aandelen al dan niet aan te bieden. Wat dus niet gebeurde. Na de tweede biedronde strandde Saverys op 83 % van alle aandelen terwijl hij minstens 95 % nodig had om het bedrijf volledig in handen te krijgen.



Die kleine aandeelhouder krijgt dus binnenkort een dividend van netto 3,78 euro per aandeel na afhouding van 30 % roerende voorheffing. Voor Saverex als grootaandeelhouder valt die voorheffing een stuk lager uit. Om zijn belang tijdens het bod te vergroten, investeerde Saverys in totaal 232 miljoen euro. Hij ging daarvoor overbruggingskredieten aan met Exmar-aandelen als onderpand. Die leningen moet hij nu terugbetalen. Of beter, die zal Exmar dus zelf terugbetalen. Ondertussen heeft de gasrederij de wind in de zeilen. De halfjaarcijfers leren dat de omzet verdubbelde tot 243,7 miljoen dollar. Ook de brutobedrijfswinst en de nettowinst verdubbelden ruim tot respectievelijk 63,5 miljoen dollar en 21 miljoen dollar.