Lobbyist Koen Blijweert overleden op 64-jarige leeftijd

Koen Blijweert (Foto: RV)

Deze nacht is Koen Blijweert in een Leuvens ziekenhuis overleden. Hij werd 64 jaar. Blijweert, een zware diabetes patiënt, was in de eerste plaats bekend en berucht als lobbyist. Maar hij was ook verzekeringsmakelaar en zakenman. Zijn naam viel in verschillende corruptiedossiers maar hij werd nooit veroordeeld voor corruptie. In 2017 zat hij even in de cel in het corruptie-onderzoek rond politiedirecteur Glenn Audenaert. Begin januari raakte bekend dat zijn Waasmunsterse verzekeringskantoor Assumax overgenomen werd door AlliA. Koen Blijweert is de broer van Peter Blijweert, de ondernemer die actief is in onder meer de sector van de aluminiumverwerking.

Koen Blijweert was als lobbyist ook sterk actief in de Wetstraat. Zo werd in 1997 onder meer door de de Brusselse raadkamer beslist dat er geen proces zou komen tegen Luc Biesemans, de gewezen privé-secretaris van de toenmalige CVP-premier Jean-Luc Dehaene. Biesemans kreeg eind de jaren tachtig voor 480.000 Belgische frank meubels van Blijweert, in de periode dat de toenmalige minister van Verkeerswezen Dehaene mee besliste over de contracten voor het rattenvrij houden van de rivieren. Later zou de naam van Blijweert nog diverse malen opduiken in omstreden corruptiedossiers. Zo werd hij in 2000 in voorlopige vrijheid gesteld nadat hij beticht werd van corruptie en medeplichtigheid aan een BTW-carroussel met gsm-toestellen. Centraal daarbij stond het bedrijf Action Trading, de firma van Charles de Pauw en Koen Blijweert.



Later dook hij ook op in de omgeving van MR-kopstuk Didier Reynders waar hij onder meer de contacten versoepelde tussen Reynders en NV-A kopstuk Bart De Wever. In 2017 werd hij aangehouden in het dossier rond de Nederlandse vastgoedmakelaar Frank Zweegers en het vroegere Brusselse politie kopstuk Glenn Audenaert. Het dossier tegen Zweegers draait om het Rijksadministratief Centrum (RAC). Zweegers vastgoedbedrijf Breevast verwierf het belangrijke kantorencomplex samen met de vastgoedgroep Immobel. Het complex wordt nu grotendeels verhuurd aan de federale politie. Het onderzoek draait om de vraag of voormalig politiebaas Audenaert tegen betaling lobbywerk verrichtte in het voordeel van Zweegers of Breevast. Blijweert zou ook bemiddeld hebben in het dossier dat nu al 10 jaar aansleept zonder enig uitzicht op wat dan ook. Ultiem werd Blijweert in geen enkel dossier definitief veroordeeld.