UPDATE – Verzekeringsmakelaar Joseph Lebon neemt concurrent van lobbyist Koen Blijweert over

Joseph Lebon (Foto: Jonas Lampens)

De West-Vlaamse verzekeringsmakelaar Joseph Lebon, eigenaar van de tweede grootste Belgische onafhankelijke makelaar AlliA, heeft zijn concurrent Assumax uit Waasmunster overgenomen. Assumax was in handen van Koen Blijweert, een van de meer kleurrijke figuren in het Vlaamse financieel-politieke landschap. Blijweert is immers naast verzekeringsmakelaar ook één van de meest omstreden lobbyisten van het land. Het reilen en zeilen van Blijweert leest als een heuse politieroman, voorzien van alle nodige ingrediënten.

Blijweert en Lebon hebben een jaar lang gewerkt aan de overname operatie. De Assumax-groep, goed voor 35 werknemers, bestaat al meer dan 20 jaar. De premieomzet bedraagt ongeveer 50 miljoen euro. Assumax heeft zich sterk gespecialiseerd in verzekeringen voor de bouwsector. Met de overname groeit de omzet van AlliA met 12 % tot 410 miljoen euro. Alia is goed voor 245 werknemers. Assumax-voorzitter Koen Blijweert zal actief blijven binnen de nieuwe fusiegroep. Tot zover het persbericht van AlliA.



Achter de verzekeringsmakelaar Blijweert gaat een fascinerend portret schuil van de lobbyist Blijweert. Blijweert is de zoon van de Renaat Blijweert die furore maakte met de Brusselse bouwgroep Amelinckx. Koen Blijweert werd in 1997 bestuurder van Assumax. Zijn broer Peter, die bekend werd met zijn aluminiumbedrijf Aliplast, was toen al bestuurder van de makelaar. Als bestuurder van Assumax kwam Blijweert in het gezelschap van onder meer de Antwerpse projectontwikkelaar Dirk Cavens en van Charles de Pauw, kleinzoon van de Brusselse vastgoedtycoon Charly de Pauw.

In 1998 moest Blijweert met Assumax een eerste probleem oplossen. Op dat moment werd Patrick Cornelis ontslagen als bestuurder van Assumax. Het bedrijf stelde daarop een vordering in tegen haar voormalige bestuurder. In 2001 werd de toen 47-jarige Cornelis door de Dendermondse correctionele rechtbank bij verstek veroordeeld tot twee jaar gevangenis. Rechter Viviane Rober beval zijn onmiddellijke aanhouding. De man tilde via Assumax verzekeringsmaatschappijen en beleggers voor minstens twaalf miljoen frank of nu 0,3 miljoen euro. Cornelis was op het moment van zijn veroordeling al voortvluchtig en ondergedoken in Miami.

Koen Blijweert was toen al volop actief als lobbyist in de Wetstraat. Zo werd in 1997 onder meer door de de Brusselse raadkamer beslist dat er geen proces zou komen tegen Luc Biesemans, de gewezen privé-secretaris van de toenmalige CVP-premier Jean-Luc Dehaene. Biesemans kreeg eind de jaren tachtig voor 480.000 Belgische frank meubels van lobbyist Koen Blijweert, in de periode dat de toenmalige minister van Verkeerswezen Dehaene mee besliste over de contracten voor het rattenvrij houden van de rivieren. Later zou de naam van Blijweert nog diverse malen opduiken in omstreden corruptiedossiers.

In 2000 werd Blijweert in voorlopige vrijheid gesteld nadat hij beticht werd van corruptie en medeplichtigheid aan een BTW-carroussel met gsm-toestellen. Centraal daarbij stond het bedrijf Action Trading, de firma van Charles de Pauw en Koen Blijweert. Onderzoeksrechter Françoise Roggen ontdekte dat de hoofdcontroleur van de BTW-Zaventem regelmatig geschenken kreeg van beide Assumax-bestuurders. Het gerecht ging ervan uit dat deze geschenken dienden om ervoor te zorgen dat de ambtenaar een oogje dichtkneep bij de activiteiten van de firma van De Pauw en Blijweert. De ambtenaar bekende de feiten en werd aangehouden door rechter Roggen. Koen Blijweert ontkent deze beschuldiging. Volgens hem waren de geschenken uit vriendschap gegeven en was het niet de bedoeling de man om te kopen. (Lees verder onder de foto)

Glenn Audenaert (Foto: Belga Image)

Later dook hij ook op in de omgeving van MR-kopstuk Didier Reynders waar hij onder meer de contacten versoepelde tussen Reynders en NV-A kopstuk Bart De Wever. In 2017 werd hij aangehouden in het dossier rond de Nederlandse vastgoedmakelaar Frank Zweegers en het vroegere Brusselse politie kopstuk Glenn Audenaert. Het dossier tegen Zweegers draait om het Rijksadministratief Centrum (RAC). Zweegers vastgoedbedrijf Breevast verwierf het belangrijke kantorencomplex samen met de vastgoedgroep Immobel. Het complex wordt nu grotendeels verhuurd aan de federale politie. Het onderzoek draait om de vraag of voormalig politiebaas Audenaert tegen betaling lobbywerk verrichtte in het voordeel van Zweegers of Breevast. Blijweert zou ook bemiddeld hebben in het dossier dat nu al 10 jaar aansleept zonder enig uitzicht op wat dan ook. Ultiem werd Blijweert in geen enkel dossier definitief veroordeeld.

Bij AlliA kan Blijweert kennis maken met onder meer Guido Dedeyne, Christian Van Buggenhout en Luc Vandewalle. Dedeyne is een gekend vastgoedmakelaar uit Waregem, de Brusselse advocaat Christian Van Buggenhout werd onder meer bekend als curator van Sabena en Luc Vandewalle is als ex-ING topbankier bestuurder bij verschillende Vlaamse zakenfamilies waaronder de groep Domo van Jan De Clerck. De drie zijn bestuurder van AlliA naast Joseph Lebon en zijn zoon Joseph jr.

UPDATE – En lezer laat weten dat Patrick Cornelis, die ondertussen is overleden, niet naar Miami is gevlucht maar ten tijde van zijn veroordeling op de Canarische eilanden verbleef. “Hij is dus niet op de hoogte gebracht van zijn veroordeling.” aldus onze lezer wiens informatie wij meegegeven op zijn gezag.