NIEUW – Philippe de Moerloose rijgt de records aan elkaar (maar blijft achtervolgd door het gerecht)

Philippe de Moerloose (Foto: RV)

De Brusselse ondernemer Philippe de Moerloose heeft de groepsomzet van zijn SMT Holding vorig jaar met 15 % opgetrokken tot een nieuw record van 1,48 miljard euro. De nettowinst gaat iets minder snel en stijgt van 42 naar 44 miljoen euro. Het dividend stijgt van 12 naar 13 miljoen euro. SMT Holding genereert omzet door de verkoop van zwaar rollend materiaal van Volvo in Nederland, België, Afrika en de Verenigde Staten. Ondertussen lopen drie strafrechtelijke onderzoeken tegen de ondernemer en wel in Frankrijk, België en Zwitserland. Hij wordt er van verdacht geld te hebben witgewassen binnen corruptiedossiers met de toenmalige Congolese president Joseph Kabilla. De Moerloose is ondertussen ook niet langer bestuurder van zijn operationele vennootschappen.

De grootste omzet haalt SMT in de Verenigde Staten, goed voor 392 miljoen euro, gevolgd door Afrika, goed voor 367 miljoen euro, Nederland, 155 miljoen euro, en België en Luxemburg, 141 miljoen euro. Maar ook vorig jaar maakte Gotham City, een mediakanaal dat gespecialiseerd is in financiële criminaliteit, bekend dat er in Zwitserland “een strafrechtelijk onderzoek tegen onbekenden” was geopend. Dat gerechtelijk onderzoek volgt op een strafrechtelijke aanklacht die in juli 2022 werd ingediend door de NGO Public Eye met haar partners in het Platform voor de bescherming van klokkenluiders in Afrika (PPLAAF) en het Pan-Afrikaanse anticorruptienetwerk (UNIS). De aanklacht had betrekking op mogelijke misdrijven van witwassen van overheidsgeld uit de Democratische Republiek Congo (DRC), tijdens het presidentschap van Joseph Kabila, door de bank UBS. In 2012 en 2013 ontving Philippe de Moerloose 19 miljoen dollar van dubieuze herkomst op zijn UBS-rekeningen in Genève en Zürich. De Moerloose ontkent alle betichtingen.



Met dit onderzoek in Zwitserland zijn er nu drie gerechtelijke onderzoeken geopend in Europa als direct gevolg van de onthullingen over de Congo Hold-up, een journalistiek dossier dat in België is opgestart. In juni 2022 opende het Franse nationale parket een vooronderzoek naar vermeend “witwassen van geld en verduistering van overheidsgelden met verzwarende omstandigheden” vanwege de aanwezigheid in Parijs van het internationale bijkantoor van de pan-Afrikaanse bank BGFI – de instelling die centraal stond in de onthullingen over de Congo Hold-up. Tot slot is Philippe de Moerloose het onderwerp van een gerechtelijk onderzoek naar “corruptie van buitenlandse ambtenaren”, dat door het Belgische federale parket is toevertrouwd aan een rechter in Waals-Brabant.