De 68-jarige Urbain Vandeurzen heeft samen met zijn echtgenote de private stichtingen VMF Foundation en VMF Hold opgericht. Beide stichtingen moeten het familiaal vermogen stroomlijnen naar zijn zoon Bert en zijn dochter Katrien. Vandeurzen staat bekend als een belangrijke investeerder in biotech bedrijven maar eveneens als de kasteelheer van Lubbeek waar hij een uitgestrekt wijndomein beheert. Financieel controleert hij onder meer 35 % van Smile Invest, het fonds dat hij zelf oprichtte en dat investeert in biotech bedrijven. Smile Invest was eind 2022 goed voor 257 miljoen euro investeringen. Minder bekend is het feit dat de familie eveneens het Luxemburgse merk van luxe champagne Carbon controleert. Een fles Carbon kost van 270 tot 750 euro. Een herberekening brengt het vermogen van de familie Vandeurzen op 480 miljoen euro.
Vandeurzen wist dit jaar al enkele opmerkelijke successen te boeken met Smile Invest. Zo is hij via zijn fonds aandeelhouder van het Belgische biotechfonds Fund+. Dat was dan weer betrokken als aandeelhouder bij de verkoop van het Duitse biotechbedrijf Cardior aan de Deense farmagigant Novo Nordisk. Die deal kan tot ruim 1 miljard euro opbrengen waarvan tot 9 % naar Fund+ kan gaan. Daarvoor al cashte Fund+ als tweede grootste aandeelhouder van het Waalse biotechbedrijf Ogeda, dat in 2017 voor 500 miljoen euro aan het Japanse farmabedrijf Astellas werd verkocht. Later kwamen daar 300 miljoen euro aan mijlpaalbetalingen bij. En in maart van dit jaar verkocht Smile Invest zijn meerderheidsbelang in Rovers Medical Devices aan Halma. De Britten tellen er 85 miljoen euro voor neer. Rovers, bevestigd in het Nederlandse Oss, ontwerpt en maakt instrumenten voor celafname die worden gebruikt in de preventie en diagnostiek van baarmoederhalskanker zoals de kleine borsteltjes waarmee de gynaecoloog een uitstrijkje neemt.
De basis van het fortuin van Urbain Vandeurzen werd gelegd in 2012 wanneer het Leuvense bedrijf LMS International werd verkocht aan het Duitse technologieconcern Siemens voor 700 miljoen euro. Vandeurzen controleerde op dat moment 60 % van het bedrijf. LMS maakt testsystemen en simulatiesoftware voor het ontwerpen van auto’s, vliegtuigen en machines. Al één jaar later werd Vandeurzen de eigenaar van het kasteel van Linden in het Brabantse Lubbeek dat hij volledig renoveerde. Het Kasteel van Linden telt vandaag naast het kasteel nog twee U-vormige hoeves aan de noordelijke zijde van het domein. Elke hoeve heeft op haar beurt ook nutsgebouwen waarin stallen, een schuur, een opslagruimte en een koetsgebouw in werden ondergebracht. Daarnaast telt het domein van 39 hectare een hovenierswoning en grafkapel. Het volledig witte kasteel overheerst daarbij het uitgestrekte wijndomein waar Vandeurzen witte en rode wijnen produceert. In Luxemburg werd de familie dan weer eigenaar van Champagne Carbon, de luxe champagne die werd ontwikkeld door Alexandre Mea.