NIEUW – VASTGOED – Living Tomorrow bouwt 15 verdiepingen hoog

Frank Beliën (Foto: Belga Image)

De vennootschap Living Tomorrow heeft zijn kapitaal opgetrokken met 1,5 miljoen euro tot 2 miljoen euro. Living Tomorrow is vooral bekend als initiator van het “Huis van de Toekomst” in Vilvoorde. Maar hoofdaandeelhouder en architect Frank Beliën koestert grote ambities. Er wordt gewerkt aan de uitbouw van een nieuwe campus, op dezelfde site, maar nu wel 15 verdiepingen hoog. Naast de campus omvat de hoogbouw een hotel met 98 kamers waarvan 10 uitgebouwd met futuristische applicaties. Noblesse oblige. Het belangrijkste deel van de huidige kapitaalverhoging wordt ingebracht door de Limburger Frank Beliën. Het hele project vergt een investering van 30 miljoen euro. De helft daarvan komt van partner-bedrijven, de andere helft van Beliën en het management, gesteund door klassieke bankleningen.

Bij de inhuldiging van het allereerste Huis van de Toekomst in 1995 was Bill Gates de centrale gast. Die was best onder de indruk van de ‘amazing features’ van het initiatief, op een moment dat internet amper vier jaar oud was. Het Huis confronteert de bezoekers met vooruitgeschoven technologie. Dochter TomorrowLab levert consultancy aan innoverende bedrijven. Het lag mee aan de basis van onder meer smarthomesystemen (1995), de slimme deurbel (1997) en brievenbus (2000), appbankieren (2003), self-checkout in de supermarkt (2009), de slimme energiemeter (2010) en de ambulancedrone (2012).



Wat dat laatste betreft, op het dak van de hoogbouw komt een landingsplaats voor drones. De nieuwe campus wil op termijn 100 innovaties materialiseren in vijf domeinen: wonen, mobiliteit-logistiek, gezondheidszorg, gebouwen-infrastructuur (internet of things) en steden-industrie. Berkeley-professor Henry Chesbrough, de grondlegger en auteur van ‘Open Innovation’, loofde Living Tomorrow tijdens een bezoek aan Vilvoorde als wereldwijd een van de weinige cocreatieplatformen van die omvang.