NIEUWKOMER (onder voorbehoud): Pieter Loose en Ekopak (met dank aan Marc Coucke)

Pieter Loose, rechts op de achtergrond, naast Marc Coucke (Foto: Belga Image).

Pieter Loose is 39 jaar en staat sedert 2013 aan het hoofd van het West-Vlaamse waterzuiveringsbedrijf Ekopak, in 2020 goed voor een omzet van 9,5 miljoen euro en een bedrijfswinst van 27.000 euro. Eind 2019 stapte Marc Coucke in het bedrijf en verwierf 49 % van het kapitaal. Ekopak kreeg toen een waardering mee van om en bij 18 miljoen euro. Nu gaat Ekopak naar de beurs tegen een waardering van minstens 152 miljoen euro. Indien die beursintroductie ook lukt, zal dat het potentieel vermogen van Pieter Loose meteen op 76 miljoen euro brengen. Wie belegt in Ekopak getuigt alvast van enig optimisme en durf maar vooral van geloof in het nieuwe businessmodel wat Loose met zijn bedrijf wil doorvoeren: van een model dat voornamelijk bestaat uit de eenmalige verkoop van zuiveringsinstallaties voor proceswater naar een nieuw model op basis van de verkoop van water per m³.

In tegenstelling tot de mislukte beursintroductie van Club Brugge willen de aandeelhouders van Ekopak, Loose en Coucke dus, niet in eerste instantie zelf langs de kassa passeren. Het bedrijf wil 60 miljoen euro ophalen om door te groeien in een nieuw businessmodel. 18 miljoen van die 60 miljoen is al onderschreven door drie banken. Kleine beleggers zullen in eerste instantie geen Ekopak aandelen kunnen kopen. Wie die aandelen wel aankoopt, moet geloven in het nieuwe model van Ekopak. Waar het bedrijf vroeger zuiveringsinstallaties verkocht en dus daar éénmalig voor factureerde, gaat het nu zelf investeren in zuiveringsinstallaties bij de klant en aan die klant gezuiverd water verkopen. Daarbij wordt dus maandelijks gefactureerd op basis van aantal geproduceerde m³ zuiver water. Meteen wordt de éénmalige financieringslast ook weggenomen van de klant en omgezet in een maandelijkse kost. Ekopak meent dat deze verschuiving de waarde van haar productaanbod voor klanten zal verhogen en meer stabiliteit in inkomsten zal verzekeren. Desalniettemin moet dit model alles nog bewijzen. De eerste piloot overeenkomst ter zake, ondertekend in 2019, genereerde 0,5 miljoen euro aan inkomsten in 2020. De volledige uitrol van het bedrijfsmodel, WaaS genaamd, en het bijbehorende commerciële aanbod ging van start in juni 2020. Sindsdien zijn nog drie WaaS-overeenkomsten ondertekend. Ekopak heeft een orderboek van 16 miljoen euro investeringswaarde per 15 maart 2021, maar slechts 6,5 miljoen euro van deze pijplijn heeft betrekking op de drie WaaS-overeenkomsten die al getekend zijn, maar nog niet operationeel zijn.



Marc Coucke gelooft dus alvast wel in dat model. Of misschien beter, Pieter Bourgeois gelooft wel in dat model. Pieter Bourgeois, de zoon van de vroegere minister-president Geert Bourgeois en rechterhand van Marc Coucke, is voorzitter van Ekopak en volgt het dossier op voor Alychlo, de investeringsholding van Coucke. Zonder tegenslagen moet Ekopak midden volgende week genoteerd zijn op de beurs van Brussel. Indien die introductie een zeer groot succes wordt, kan Loose een beperkt pakket van zijn bestaande aandelen mee verkopen, goed voor een opbrengst van om en bij 5 miljoen euro.