Tien miljard beursdividend gaat vooral naar familiale aandeelhouders

De Belgische beursgenoteerde bedrijven keren over 2018 globaal net geen 10 miljard euro aan dividenden uit. De grootste slok daarvan gaat naar de biergigant AB Inbev, op zijn eentje al goed voor 3,3 miljard euro. Maar daarna zijn het vooral die bedrijven waar familiale aandeelhouders nog de touwtjes in handen hebben die hun dividendenstroom zien aanzwellen. Twee verklaringen dringen zich daarbij op. Familiale aandeelhouders zijn meer gemotiveerd om zichzelf meer winst uit te keren. En hun bedrijfsstrategie wordt daar ook meer in functie van gesteld. Uitschieters zijn de families De Cuyper en Boone, respectievelijk referentieaandeelhouder van Pet-flessenproducent Resilux en koekjesproducent Corona-Lotus. Zijn zien hun dividend meer dan verdubbelen. De familie Boone incasseert daardoor 16,6 miljoen euro dividend. Voor de familie De Cuyper is dat 3,5 miljoen euro.



De beurskrant de Tijd maakte een overzicht van dividendenstroom over 2018. Zoals bekend ziet AB Inbev zijn dividend meer dan halveren na slechte prestaties in de groeilanden en moeilijkheden met wisselkoers berekeningen. ‘Slachtoffer’ daarvan zijn in de eerste plaats de Rijkste Belg Alexandre Van Damme, de grootste individuele aandeelhouder van de bier multinational, en de families de Spoelberch en de Mévius. Zij zien hun dividendeninkomsten globaal met een klein miljard afnemen. Maar dat is zeker niet toonaangevend voor andere Belgische families waarvan de bedrijven noteren op de Brusselse beurs.

Naast de families De Cuyper en Bone zijn er nog een zevental families die hun dividendinkomsten met meer dan 10 % zien stijgen. Het gaat dan om de familie Croonenberghs met het in Congo verankerde Texaf, Jan Van Geet en zijn vastgoedbedrijf VGP, waterproducent Spadel en de familie du Bois, producent van technisch textiel Sioen, investeringsgroep Brederode van de familie van der Mersch, koffieproducent Miko van de familie Michielsen en de Waalse bouwgroep Moury. Omdat ze allen beursgenoteerd zijn, kunnen individuele beleggers daar hun voordeel meedoen.