VASTGOED – Bart Verhaeghe mikt met Broeksite op Oosterweel-effect

Het project Uplace, zoals het enkel het levenslicht zal hebben gezien op de ontwerptafels.

Het project Uplace in Machelen is dood en begraven. Leve het project Broeksite in Machelen. Dat is zowat de toonaard van een mededeling die projectontwikkelaar Uplace van Bart Verhaeghe verspreidde. Broeksite wordt soms ook wel de light versie genoemd van Uplace. Het ambitieuze winkelcentrum met bioscoopcomplex moet plaats maken voor een ‘werkwinkelwijk’ en een ziekenhuis. Broeksite kadert ook in het politiek breder gedragen masterplan voor de reconversie zone Machelen-Vilvoorde. Bart Verhaeghe kiest opnieuw voor de vlucht vooruit en benoemt Alexander D’Hooghe en zijn team aan als architect voor de Broeksite. D’Hooghe is de man die in Antwerpen de Oosterweel op de sporen zette. Verhaeghe hoopt dat hij er in Machelen in slaagt hetzelfde te doen.

Dertien jaar al liggen de plannen van Uplace op de tafels van allerlei administratieve en politieke instanties. En al 13 jaar gebeurt er eigenlijk niets met de site, buiten de bodemsanering die Uplace initieel zelf heeft uitgevoerd. Vorig jaar werd de Uplace-site omgedoopt tot Broeksite. De oorspronkelijke Uplace-plannen werden afgeslankt en bijgestuurd. Zo verdwenen de kantoortoren en het winkel- en bioscoopcomplex en werd plaats gemaakt voor een ‘werkwinkelwijk’ waar middenstand en co-working worden gecombineerd. De Broeksite past in het bredere masterplan van de reconversiezone in Machelen en Vilvoorde.



Dat masterplan zou moeten breed gedragen worden, met inspraak van de gemeente Machelen en de stad Vilvoorde. Die willen samen met de eigenaars van de gronden, de NMBS, De Lijn, de provincie Vlaams Brabant, de POM Vlaams Brabant en de Vlaamse overheid een globaal plan opstellen. Nadat de Raad van State het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan in 2017 vernietigde, werden alle plannen op de Uplace site immers onmogelijk gemaakt. Het plan omvat nu de Broeksite, de voormalige Renault-fabriek, onder meer in handen van de familie Moorkensen de CAT-site. Die laatste site ligt tussen het station van Vilvoorde en de Renault-site. Hans Bonte, SP.a burgemeester van Vilvoorde, poogde eerder al tevergeefs de VRT te laten uitwijken naar die CAT-site. Alexander D’Hooghe van zijn kant heeft ervaring met deze constructies. Eind maart moet het masterplan zijn afgerond.