VASTGOED – Guido Dumarey en de brutale strijd om de gronden van Lemmerz Hoboken

De volledige site aan de Lage Weg waarvan de betwiste gronden deel uitmaken.

Wie is de ware eigenaar van de vervuilde industriegronden aan de Lage Weg in Hoboken waar vroeger de fabriek Lemmerz Hoboken was gevestigd? Aan de ene kant staat de miljonair ondernemer Guido Dumarey die de velgenfabriek in 2008 kocht en de industriële activiteit stillegde. Aan de andere kant staat de 29-jarige Nederlander Issam Zizaoui. Die zwaait met een verkoopovereenkomst waaruit moet blijken dat hij de ware eigenaar is. Maar volgens Dumarey werd die overeenkomst ondertekend na fysieke bedreigingen door Zizaoui en zijn bodyguards. De inzet is niet onbelangrijk. De gronden van het vroegere Lemmerz Hoboken maken deel uit van een groter project van dertig hectare waarvoor het Antwerpse stadsbestuur een ruimtelijk uitvoeringsplan voorbereidt. En dat is nodig ook. De Lage Weg vormt al jaren een kankerplek tussen Hoboken en het Antwerpse Kiel.

Guido Dumarey, actief in de toeleveringssector van automotoren, kocht de noodlijdende velgenfabriek Lemmerz in 2008. Hij besloot al snel dat de fabriek niet leefbaar was. De activiteit werd stopgezet en er volgden een kleine 260 ontslagen. Daarna werd het stil rond de site die na verloop van tijd werd bezet door verschillende krakers. De site wordt nu gekenmerkt door historisch verontreinigde gronden, een leegstand en een mengeling van woningen en scholen. De nood aan groene ruimte en de hoge jeugdwerkloosheid en laag geschooldheid in de omgeving zijn opvallend groot.



Stad Antwerpen wil daar al enkele jaren werk van maken, maar nu moet nog blijken wie de eigenaar is van een belangrijk deel van het vastgoed. Volgens Dumarey is dat momenteel de vennootschap Zuidpolder. Die onstond via twee fusies uit de vereffening van de NV Equipment Solutions Development zoals Lemmerz werd hernoemd. Zuidpolder wordt nu geleid door de twee zonen van Dumarey, Guillaume en Maxime. Maar Issam Zazoui gaat daar niet mee akkoord. “Niks van”, zegt die voor de rechtbank, “Ik heb de aandelen van EDS van Maxime Dumarey overgekocht. Hij heeft de verkoopovereenkomst zelf getekend.”

Die verkoop is volgens de familie Dumarey echter onder dwang gebeurd. Er loopt een gerechtelijk onderzoek in Gent naar doodsbedreigingen tegen de broers Guillaume en Maxime Dumarey in hun woning in Sint-Martens-Latem. Issam Zizaoui zou samen met een bodyguard de broers hebben afgedreigd. “We gaan dat hier op de Mexicaanse manier regelen. Hoboken is van mij, of jullie gaan eraan”, zou Zizaoui gezegd hebben volgens de advocaat van Dumarey, zo berichten enkele regionale DPG kranten. (Lees verder onder de foto)

Guido Dumarey

De familie Dumarey heeft een strafklacht ingediend. Dat onderzoek loopt. Zizaoui beweert dat hij de aandelen van EDS heeft gekocht maar de verkoopovereenkomst waar hij mee zwaait is hooguit een eerste ontwerp. Bij een aandelenverkoop in vastgoed komt veel meer kijken. Bovendien heeft meneer Zizaoui geen enkele referentie in het vastgoed. Hij heeft ooit een feestzaal gehad in Borgerhout, dat is alles.” zo wordt advocaat Guy Vanhoucke geciteerd .

Nog volgens de advocaat heeft Zizaoui nauwe banden met het drugsmilieu en werd hij al twee keer failliet verklaard. In 2018 werd de man inderdaad veroordeeld in Oudenaarde tot 18 maanden cel. Een kompaan van Zizaoui zette toen een cannabisplantage op in Oudenaarde en vroeg Zizaoui om de huur van die loods te betalen. Maar Zizaoui verdween met 3.000 euro op zak met de noorderzon. Waarop de verhuurder van de loods klacht neerlegde bij het parket.

Nog volgens de advocaat van Dumarey wil de stad Antwerpen niet onderhandelen met Zizaoui. Die laatste zijn advocaat Tim Smit sloeg dan weer terug. “Is uw cliënt dan zuiver op de graat? Is Guido Dumarey dan niet veroordeeld voor schriftvervalsing, slagen en verwondingen en wanbeleid? Meneer Zizaoui wil geen akkoorden laten tekenen die straks onomkeerbare gevolgen kunnen hebben.”

Guido Dumarey werd in 2015 inderdaad veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijk in een zaak van schriftvervalsing waarbij de holding Iep Invest van de vroegere Nederlandse pornokoning Gerard Cok was betrokken. Enkele jaren daarvoor was Dumarey al gestraft voor slagen en verwondingen aan een vakbondsman. In 2018 achtte een Nederlandse rechtbank hem schuldig aan wanbeleid en belangenvermenging. Advocaat Guy Vanhoucke vond die bemerking naast de kwestie: “Guido Dumarey speelt geen enkele rol meer in deze projectontwikkling. Hij heeft dat overgelaten aan zijn zonen.” Op 13 oktober volgt normaal een uitspraak in de zaak.