VOETBALGELD – 6.851 doden in Qatar: Go Rode Duivels Go !

(Foto: qatarwk2022.com)

Voetbal een feest ! Maar toch niet voor de minstens 6.851 arbeidsmigranten die in Qatar zijn overleden in aanloop naar het WK voetbal van 2022. En ook niet voor de 2,1 miljoen buitenlandse arbeiders die er als slaven worden behandeld. Ze komen uit India, Pakistan, Nepal en Afrika. Ze werken tot 15 uur per dag in een hitte van 40 tot 50 graden. Volgens cijfers die de Britse krant The Guardian publiceert zijn er officieel al minsten 6.851 van hen overleden. En dat is een onderschatting. Officieel sterven ze van hittestress, niet van arbeidsongevallen. Een land dat van enige beschaafdheid getuigt, blijft weg uit zo’n mensonterende toestanden. Maar niet als het over voetbal gaat. Alle knielende Lukaku’s van deze wereld zouden voor één keer het voorbeeld kunnen geven. En thuisblijven. BlackLivesMatter. Maar niet in Qatar. Shame on you.

Het liep al mis in 2010 wanneer Qatar verschillende leden van de voetbalbond Fifa omkocht om de spelen toegewezen te krijgen. Door 187 miljard dollar te investeren in overbodige nieuwe voetbalstadions hoopt het ondemocratische en intolerante Qatar zijn maagdelijkheid terug te kopen. Sedert de toewijzing van het WK in 2010 steeg het aantal inwoners van Qatar met 750.000, tot 2,4 miljoen. De nieuwkomers worden als slavenarbeiders ingezet bij de bouw van zeven stadions, een WK-vliegveld, wegen, WK-hotels en een nieuwe stad waar de finale wordt gespeeld. De arbeiders zijn daarbij de speelbal van het zogenaamde kafalasysteem. Bij hun aankomst in Qatar treedt hun lokale werkgever op als wettelijke sponsor. Daarmee geven de arbeiders hun eigen lot uit handen. Bij de eerste tegenspraak trekt de sponsor zijn bescherming in en verliest de arbeider zijn job.



In de lage landen liggen we meer wakker van de vraag of de beach volleybal speelsters al dan niet in bikini mogen aantreden in het intolerante land. Dat is belangrijker dan het lot van de honderdduizenden slavenarbeiders. Het zegt iets over de wereld waarin we leven. De voetbalwereld keert al helemaal het hoofd weg als het gaat om de barbaarsheid in Qatar. Er is daarbij zelfs geen gêne meer. Wat kan je anders verwachten van mensen die in eigen land een systeem van financiële witwascircuits en mensenhandel in stand houden. Overdreven? Het was Karel Van Eetvelt die als toenmalig CEO van Anderlecht zei dat het transfersysteem niets anders is dan een vorm van mensenhandel. Ondertussen bijt het gerecht zijn tanden stuk op de witwascircuits in het voetbal. Terwijl de lokale politici een smakelijk pintje drinken in de VIP tribune. Maar voor de rest is er niets aan de hand in de wereld. En Qatar is nog ver weg. We zien wel.