VOETBALGELD – Karel Van Eetvelt en het cynisme van de voetbalwereld

Wouter Vandenhaute (links), nu voorzitter van Anderlecht, naast Karel Van Eetvelt, ontslagnemend CEO van Anderlecht (Foto: Belga Image)

Karel Van Eetvelt zal maar enkele dagen kunnen genieten van zijn eerste verjaardag als CEO van voetbalploeg RSC Anderlecht, en dan nog. Benoemd op 11 maart 2020 neemt hij op 1 april 2021 ontslag als grote baas van de voetbalploeg die nog steeds formeel in handen is van Marc Coucke. De machtswissels aan de top van de Brusselse ploeg zijn ondertussen niet meer bij te houden. Van Eetvelt was een unicum in het bijwijlen vreemde surrealistische voetballand. “Voetbal is een bijzonder conservatief bastion, met allerlei rare gewoontes.”, zo zei hij in een interview in de zomer van vorig jaar. “Zo kan je het transfersysteem niet anders omschrijven dan een vorm van mensenhandel. Voetbal is een van de laatste omgevingen die het verkopen van mensen gedogen.” En nog steeds geldt het adagium van Guy Béart uit 1968: “Le premier qui dit la vérité, il doit être exécuté.” Ondertussen blijven de financiële machtsverhoudingen binnen de ploeg extreem onduidelijk.

Verfrissend en vernieuwend, maar een beetje te zwak om te overleven in het voetbalmilieu. Zo wordt Van Eetvelt uitgewuifd door de voetbalcommentatoren. “’Goeie mens – veel beter dan de meesten in het voetbal – maar hij heeft geen spoor nagelaten.” zo schrijft commentator Stephan Keygnaert in het Laatste Nieuws waarbij hij Van Eetvelt omschrijft als een “witte haai zonder tanden”. Het zegt meer over het voetbal dan over Van Eetvelt. En over het cynisme van zij die dit systeem omwille van het geld en de macht in stand houden.



Van Eetvelt werd binnengehaald om de schuldenberg weg te werken die de ambitieuze Marc Coucke had opgebouwd als nieuwe eigenaar van Anderlecht. Maar het geld van Coucke rendeerde niet snel genoeg. Van Eetvelt zou de weg financieel vrijmaken voor Vincent Kompany. Die zou enkele tientallen miljoenen van zijn in Engeland opgebouwde voetbalvermogen in de club pompen. In zijn kielzog veroverde Wouter Vandenhaute als nieuwe voorzitter een strategische plaats bij de club. Waar Vandenhaute eind 2017 nog mislukte om samen met projectontwikkelaar Paul Gheysens de Brusselse club over te nemen, lijkt hij nu in een zetel te zitten. Het lijkt er op dat de vroegere mediaman beter met cynisme overweg kan dan Van Eetvelt.

Waarnemers vragen zich af in hoeverre Kompany zich al financieel heeft geëngageerd bij Anderlecht en hoeveel miljoenen de gehaaide Coucke, wel degelijk met tanden, al heeft gerecupereerd van zijn voetbalinvestering. Een kapitaalverhoging blijft voorlopig geblokkeerd door de klassieke minderheidsaandeelhouders die nu 27 % controleren van de ploeg. De plak wordt er gezwaaid door Michaël Verschueren die Jo Van Biesbroeck en Alexandre Van Damme uitkocht en nu 11 % controleert van de club. Als opzij geschoven sportief manager heeft Verschueren nog wel wat rekeningen te vereffenen. Als CEO wordt Van Eetvelt opgevolgd door Jos Donvil, de vroegere baas van telecombedrijf BASE die ook actief was in de Waalse politieke wereld van de intercommunale Nethys en de kabeloperator VOO.