VOETBALGELD – Anderlecht CEO Karel Van Eetvelt: “Transfersysteem is niets anders dan een vorm van mensenhandel”

In een gesprek met de krant De Morgen verrast Anderlecht CEO Karel Van Eetvelt vriend en vijand. “Voetbal is een bijzonder conservatief bastion, met allerlei rare gewoontes. Zo kan je het transfersysteem niet anders omschrijven dan een vorm van mensenhandel. Voetbal is een van de laatste omgevingen die het verkopen van mensen gedogen. Het is wachten op een veroordeling door het Europees Hof en hoe reageert een conservatieve omgeving als het voetbal? Die wacht af tot de dag komt en past zich dan aan. De vraag stellen hoe je kan transformeren, dat is pas boeiend.” Op de commerciële omroep VTM zegt hij dan weer dat Marc Coucke meerderheidsaandeelhouder blijft van de Brusselse ploeg. Maar toch slaagt ‘coming man’ Vincent Kompany er in ‘in no time’ een nieuwe grasmat van 1 miljoen euro te laten plaatsen.



Van Eetvelt beseft hij zich met zijn uitspraak niet populair zal maken in de voetbalwereld. “Maar goed, ik ben niet naïef, zo gaat hij verder. Ik weet dat in ons huidige businessmodel een club verlieslatend is als die geen meerwaarde kan creëren op opgeleide of aangekochte spelers. Als je daar niet in mee wil, heb je een rijke sjeik nodig.” Nog volgens de CEO heeft hij deze stellingname niet vooraf doorgenomen met Wouter Vandenhaute en Marc Coucke. “Anderlecht zal nog spelers kopen en verkopen als ik er ben, maar dit is een aspect van het voetbal dat mij afstoot. Ik kan er mee leven omdat het vandaag niet anders kan en we niet klaar zijn voor iets anders, maar maatschappelijk is dat niet oké.”

Bedoeling is dat Karel Van Eetvelt financieel orde op zaken zet bij Anderlecht en op die manier de weg vrijmaakt voor de nieuwe aandeelhouders Vincent Kompany en Wouter Vandenhaute. Maar hij beseft dat de weg nog lang is. “Voor alle duidelijkheid: Coucke blijft de belangrijkste aandeelhouder mét ambitie.” zo zegt Van Eetvelt op VTM. “Hij gaat nog meer investeren. Ook nu. Kijk, we zijn nu niet bezig met een mogelijke verkoop van de club. Wel met de vraag of we een nieuw stadion gaan bouwen. De nieuwe grasmat zijn ze alvast aan het aanleggen. En we zijn vooral bezig met hoe we, zo snel mogelijk, opnieuw tot de sportieve top in België kunnen doorstoten.”

Toch is duidelijk dat Kompany de nieuwe sterke man is, getuige de nieuwe dure grasmat van Anderlecht, met drainage en veldverwarming. Kostprijs: dik 1 miljoen euro. Het natuurlijke gras moet nog groeien, maar de 20 miljoen kunstgrasvezels zijn al ingenaaid. “In januari vroeg ik aan Kompany: Noem één ding wat je absoluut wilt; aldus Van Eetvelt. Zijn antwoord: Een nieuwe grasmat zoals Man City, om ons attractieve voetbal te spelen. Daarom hebben we geïnvesteerd in dit nieuwe veld zoals veel Premier League-clubs er een hebben. Wie niet investeert, gaat achteruit. De voorbije jaren ging ons terrein altijd kapot, dat is verleden tijd.”