Met zijn durfkapitaalfonds Mangrove Capital Partners was Gérard Lopez één van de eerste investeerders in het internetbedrijf Skype vooraleer het in 2005 voor 3,2 miljard dollar werd verkocht aan eBay. Daarna kocht hij het formule 1 Lotus F1 Team op en was er voorzitter van 2005 tot 2009. Met om en bij 100 exclusieve wagens behoort hij tot de Top 10 van de grootste private autoverzamelaars ter wereld. In 2016 werd hij eigenaar van de Franse voetbalclub Lille en nu is hij ook eigenaar van de veelgeplaagde Henegouwse club Moeskroen. Voor Moeskroen kan de komst van de 49-jarige Lopez de terugkeer betekenen naar een meer rationeel beleid.
Als kind van Spaanse ouders groeide Lopez op in de schaduw van de zware Luxemburgse staalindustrie. In 1998 slaagde hij er in met een sportbeurs naar de Miami University in West-Ohio te trekken om er basketbal te spelen. Hij studeerde er management en bedrijfsbeheer en haalde ook diploma in Aziatische kunst. Naast de durfspecialist Mangrove richtte hij ook het fonds Genii Capital op. Het was Genii die een tijdlang eigenaar zou zijn van het Lotus F1 Team.
De voorbije jaren legde Lopez zich meer en meer toe op de energiemarkt, meer bepaald in Rusland. Momenteel is hij voorzitter van het Zweedse Rise Capital, een bedrijf dat wordt gecontroleerd door de Russische zakenman Igor A. Snegurov en dat investeert in publiek-private samenwerkingen met een focus op Russische infrastructuurprojecten. Eén van de vaste partners daarbij is de groep Gazprom. Van Lopez wordt gezegd dat hij ook al mocht ontbijten met de Russische president Vladimir Poetin. (Lees verder onder de foto)
Lopez denkt steeds in commerciële termen. Als voorzitter van Lotus F1 Team haalde hij al snel kolossen als Coca Cola en Microsoft binnen als sponsor. Ook als voetballiefhebber denkt hij in geldtermen. In 2007 nam hij het Luxemburgse Fola Esch over. Maar met Lille haalde hij zijn grootste slag thuis. Momenteel zou de laatste hand worden gelegd aan de verkoop van Lille-aanvaller Victor Osimhen aan Napels voor 80 miljoen euro.
Moeskroen van zijn kant kende de voorbije jaren een turbulent bestaan. Onze redactie schrijft al jaren over de bevreemdende constructies rond eerste klasse ploeg uit Henegouwen, haar echte eigenaar, de Israëlische supermakelaar Pini Zahavi, en zijn papieren eigenaar, de Thaise investeerder Pairoj Piempongsant. Ongeveer een jaar terug legde de Brusselse onderzoeksrechter Michel Claise beslag op de rekening-courant van Moeskroen. Er werd een voorlopig bewindvoerder aangesteld. De toekomst van Moeskroen leek gehypothekeerd. Groot was dan ook de verbazing dat de ploeg alsnog een licentie kreeg voor volgend seizoen. Nu blijkt dat dit enkel kon omdat Lopez toen al zichzelf financieel borg had gesteld voor de ploeg. Vraag is wat Lopez heeft betaald voor “les Hurlus” zoals de ploeg wordt genoemd. Moeskroen sloot het seizoen 18/19 af met een negatief eigen vermogen van 6,8 miljoen euro en om en bij 12 miljoen schulden bij haar aandeelhouders, wie dat ook mochten zijn. Er is dus nog wat werk aan de winkel in Henegouwen.