VOETBALGELD – Roland Duchâtelet bevestigt klacht tegen Pro League

Ondernemer-miljardair en gewezen eigenaar van de prof voetbalploegen Standard en Sint-Truiden Roland Duchâtelet bevestigt dat hij een bijkomende verklaring heeft neergelegd bij de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) tegen de Pro League, de organisatie van het Belgisch professioneel voetbal.  In 2018 formuleerde hij ter zake al een uitvoerige formele klacht. “Dit gaat om kartelvorming en misbruik van machtspositie. De Pro League heeft een paar jaar onafhankelijke bestuurders gehad, maar een aantal clubs hadden het uit eigenbelang liever zelf voor het zeggen. Het is onbegrijpelijk dat andere bestuurders Mehdi Bayat hebben verkozen tot voorzitter van de KBVB terwijl zijn broer in de gevangenis heeft gezeten. Dat is niet normaal, toch?” zo zegt Duchâtelet.



De verklaring van Duchâtelet kadert in drie andere klachten tegen de Pro Leaugue bij de BMA. Die klachten komen van de ploegen Waasland-Beveren, Virton en Antwerp. Inzet vormt het groeiend verzet tegen de Frans-Iraanse broers Mogi (44) en Mehdi Bayat (41). De ene beheerst de Belgische transfermarkt en beïnvloedt de inkomstenstroom voor de clubs, de andere leidt de Belgische voetbalbond en heeft invloed op de verdeling ervan. In vijftien jaar tijd slaagden beiden er in een stalen greep te krijgen op het Belgische voetbal.

Enkele dagen terug bracht De Standaard het BBC-programma Panorama van 19 september 2006 terug in de herinnering. Die reportage was getiteld ‘Undercover – de vuile was van het voetbal’. Daarin volgde een verborgen camera anderhalf jaar lang geheime ontmoetingen van spelersmakelaars. Een van hen is Peter Harrison, ex-speler van Sporting Charleroi. In 2005 gaat hij langs bij Mogi Bayat, de toen 31-jarige manager van Charleroi. “In België is er niets op tegen om met elf Nigerianen, elf Turken of zelfs elf Brazilianen te spelen’, zegt Bayat in de reportage. ‘Je hebt jonge spelers nodig die je voor niks probeert hierheen te krijgen en die je nadien kan doorverkopen voor een, twee, drie, vier, vijf, zes of tien miljoen euro. Je kan een vliegtuig met 150 Afrikanen laten komen. We stoppen ze hier in een hotel, doen vijf wedstrijdjes per dag en de beste vijf houden we, de andere mogen terug.” Met een voice-over verklaart een BBC-journalist dat Mogi bereid is om voor 5 miljoen euro de controle over Charleroi uit handen te geven aan Harrison. Een bewering die Bayat later staalhard ontkent. (Lees verder onder de foto)

Mogi Bayat met zijn echtgenote

Vanuit die achtergrond werken de broers Bayat zich de voorbije jaren naar de top van het Belgische voetbal. Opmerkelijk is dat die steile opgang van beide broers ook gepaard gaat met financieel gewin. In 2018 barst het schandaal ‘Schone Handen’ los en wordt Mogi Bayat opgepakt door de politie. Toch slaagt hij er in de nettowinst van zijn makelaarsbedrijf Creative & Management Group bijna te verdubbelen, tot 4,7 miljoen euro. Ondanks zijn botsing met het gerecht blijft de makelaar blijkbaar onmisbaar voor de topclubs. Ook zijn broer Mehdi Bayat ziet zijn financiële situatie verbeteren. De huidige voorzitter van de Pro League wist de voorbije jaren zijn controle over Charleroi volgens persberichten op te drijven tot 30 % van de aandelen.

Het Laatste Nieuws maakt nu melding van drie nieuwe klachten tegen de Pro League en de voetbalbond bij de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA). Die komen van de clubs Waasland-Beveren, Virton en Antwerp. Inzet vormt de omstreden algemene vergadering van de Pro League op 15 mei. Toen werd met een ruime meerderheid beslist de stand na 29 speeldagen als eindstand vast te leggen, met Club Brugge als kampioen en Waasland-Beveren als degradant. Na een door de Pro League geweigerde bemiddelingspoging maakt Waasland-Beveren deze week zijn verzoek aan het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) over om de degradatie aan te vechten. Maar ook een hoofdaandeelhouder van Waasland-Beveren roerde zich gisteren door een klacht in te dienen bij de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA). Virton kreeg geen licentie en stapt ook naar de BMA. Antwerp strijdt met Charleroi dan weer om een Europees ticket.

De historisch zwakke financiële positie van Anderlecht en Standard schept mogelijkheden om Charleroi definitief op de voetbalkaart te zetten. Vijftien jaar na de controversiële Panorama-reportage hoeven de broers Bayat de voetbalbond niet meer te vrezen – ze zijn nu zelf de voetbalbond, aldus De Standaard. Mogi Bayat beïnvloedt als topmakelaar de inkomstenstroom voor de voetbalclubs: de transfergelden. Mehdi Bayat waakt als bondsvoorzitter en sterke man in de Pro League over de verdeling ervan. Het enige dat de Bayats nog kan raken, zijn krachten van buiten het voetbal. De potentieel negatieve gevolgen van Schone Handen zijn er misschien wel de belangrijkste van. De mogelijke afschaffing van de fiscale en sociale voordelen door de politiek is een ander gevaar, aldus nog de krant.